Wed. Jul 24th, 2024

Jövő év augusztus 31-ig lesznek érvényben az energiaárakat korlátozó és kompenzáló intézkedések

A kormány 2023. augusztus 31-ig meghosszabbította az energiaárakat korlátozó és kompenzáló intézkedéseket – jelentett ki csütörtökön Virgil Popescu energiaügyi miniszter, miután a Ciucă-kabinet elfogadta az energiapiacot szabályozó új sürgősségi rendeletet.

A tárcavezető szerint a jogszabály energiatakarékosságra ösztönzi a 100,01 és 300 kilowattóra közötti átlagos havi áramfogyasztású háztartásokat.

Popescu elmondta, 2023. augusztus 31. között áfával együtt legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát; 100,01 és 300 kilowattóra közötti tavalyi átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára áfával együtt nem haladhatja meg a 0,80 lejt kilowattóránként, ha a háztartás szeptember elseje után 255 kilowattóránál kevesebb áramot használ el egy hónapban; a 255 kilowattórát meghaladó árammennyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni.

A miniszter tájékoztatása szerint a magán- és közkórházak, a magán és az állami oktatási intézmények, a bölcsődék, illetve a magán és az állami szociális intézmények a havi fogyasztásuktól függetlenül legtöbb 1 lejt fizetnek kilowattóránként a villamos energiáért. A többi közintézmény esetében az árplafon 1 lej kilowattóránként a tavalyi átlagos havi áramfogyasztásuknak megfelelő mennyiség 85 százalékáért. Ez az intézkedés a tárcavezető szerint takarékosságra öszötnzi ezeket az intézményeket.

A háztartások 2022. április 1. és 2023. augusztus 31. között áfával együtt legtöbb 0,31 lejt fizetnek a földgázért kilowattóránként; a tavaly 50.000 megawattóránál kevesebb földgázt elhasználó többi fogyasztó és az energiatermelő vállalatok esetében az árplafon 0,37 lej kilowattóránként – tájékoztatott Virgil Popescu. Hangsúlyozta, hogy a háztartások a fogyasztásuktól függetlenül jogosultak a kedvezményes földgázárra.