Wed. Jul 24th, 2024

Megválasztották a parlament és a parlamenti csoportok vezetőit – megkezdődött a törvényhozás őszi ülésszaka

Csütörtökön elkezdődött a parlament őszi ülésszaka, így a szenátus és a képviselőház plenáris, valamint együttes ülésén sor került a két ház vezető testületeinek megválasztására, továbbá a frakciók vezetésével megbízott szenátorok és képviselők hivatalos nevesítésére.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetői tisztségét továbbra is Csoma Botond Kolozs megyei képviselő látja el, továbbá a frakcióvezető-helyettesi tisztségeket Benedek Zakariás szórványképviselő és Szabó Ödön Bihar megyei képviselő töltik be. A képviselőházi frakció titkári tisztségét Nagy Szabolcs Szatmár megyei képviselő látja el. Seres Dénest, az RMDSZ Szilágy megyei parlamenti képviselőjét a képviselőház háznagyának választotta a plénum.

A Szövetség szenátusi frakcióját továbbra is Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor vezeti, frakcióvezető-helyettes Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátor, a titkár pedig Császár Károly Zsolt Maros megyei szenátor. László Attila Kolozs megyei szenátort újból a szenátus háznagyának választották.

A képviselőház és szenátus együttes plénumának ülésén egy speciális bizottság jött létre, amelynek feladata a kormány által kidolgozott igazságügyi törvénytervezetek megvitatása és elfogadása. Az RMDSZ-t a most megalakult bizottságban Császár Károly Zsolt Maros megyei szenátor és Ladányi László-Zsolt Hargita megyei képviselő, a bizottság titkára képviseli.