Fri. Jul 12th, 2024

Kelemen Hunor: Winkler Gyula személyében erős, megbízható EP-képviselőjelöltje van Hunyad megyének

Eredményes munkát végzett az elmúlt esztendőkben, ezért magyaroknak és románoknak egyaránt jó döntés Winkler Gyulát támogatni a vasárnapi választáson itt, Hunyad megyében – hangsúlyozta Kelemen Hunor Déván. A szövetségi elnök kifejtette: erős mozgósításra lesz szükség most vasárnap, ezért a Hunyad megyei magyar embereket arra kérik, hogy vasárnap az RMDSZ-re, a referendumon pedig két igennel szavazzanak.

Miközben az Unió problémáiról és reformjának szükségességéről beszéltek a Szövetség, és arról hogy jó válaszokkal és megoldásokkal rendelkezik, a román pártok csupán belpolitikai csatározások terepeként, az őszi államelnök-választás belépőjeként tekintettek erre a kampányra. Kelemen Hunor hibának tartja ezt, hiszen, mint kifejtette, az utóbbi évek legfontosabb EP-választása előtt áll nemcsak a kontinens, hanem Románia is. „Jó választ kell adnunk a globalizációból eredő gazdasági versenyhelyzetre, a biztonsági és a demográfiai kihívásokra is. Európa perifériáján Romániának nincs más alternatívája, mint az EU, és hogy annak teljes jogú tagjává váljon, csatlakoznia kell a Schengen-övezethez. Aki ennek ellenkezőjét gondolja és mondja, az országnak akar rosszat” – adott hangot meggyőződésének.

A szövetségi elnök nagy esélyt lát arra, hogy a következő években újra fogják tárgyalni az uniós kompetenciákat: Európának ki kell tudni egyeznie, milyen kérdéseket akar a tagállamok hatáskörében tartani, és mit akar EU-s szintre emelni. „Ezeknek a reformoknak része kell hogy legyen az őshonos kisebbségek védelme. Ha Nyugat-Európában sikerült arra a következtetésre jutni, hogy a kisebbségi kérdés rendezése békét, gazdasági megerősödést hozhat, Kelet-Európában is el kell fogadni azt, hogy ezek a közösségek értékalkotó tényezői a társadalomnak, és nemcsak hogy el kell ezt fogadnia, hanem úgy is kell bánnia velük” – szögezte le Kelemen Hunor.

Winkler Gyula, a 2021-ben kezdődő EU-s költségvetési időszak kihívásairól és a lehetséges megoldásokról beszélt. Szerinte a decemberben elkészülő új költségvetés meghatározó lesz a következő évtizedre nézve. „A következő tíz év számos kihívás elé állít, ezekre a kivívásokra most, az EP-kampányban megoldásokat is javasoltunk. Öt prioritása van a programnak, az első arra a kettős mércére vonatkozik, amely aláássa méltóságunkat az Európai Unióban. Nem fogadhatjuk el azt, hogy a közép-kelet európaiak másodrangú polgárai legyenek az EU-nak. Ezt a kettős mércét meg kell szüntetni: csatlakoznia kell Romániának a schengeni övezethez, és a megfelelő időpontban be kell vezetni az egységes európai fizetőeszközt, az eurót. A második programpont a közös agrárpolitika révén elérhető támogatások fejlesztésére vonatkozik, emellett el szeretnénk érni egy olyan alap létrehozását, amely a nagyvárosok metropoliszövezetében levő falvak fejlesztésére vonatkozik. További célkitűzéseink a nagy infrastruktúra-projektekre, a fiatalok támogatására és a kisebbségi jogok kivívására vonatkozik. Ez utóbbi három programpont esetében létezik egy közös kihívás, közös probléma: a bürokrácia, amelyet vissza kell szorítani, le kell építeni” – mondta az EP-képviselőjelölt.