Thu. Jun 8th, 2023

Kelemen Hunor szatmári pedagógusfórumon: kezdeményezésünkre nem lehet kisebbségi osztályokat és iskolákat megszüntetni az RMDSZ jóváhagyása nélkül

Nincs semmiféle értékazonosság, szeretet vagy elkötelezettség a kormánykoalícióval, de velük tudtunk ebben az időszakban olyan kérdéseket megoldani, amelyek közösségünknek fontosak – hangsúlyozta Kelemen Hunor vasárnap Sárközújlakon. 

Kelemen Hunor a pedagógusfórumon rámutatott: a magyar közösség számára kétszeresen fontos az oktatás. Nemcsak azért, mert versenyképes tudást biztosít a felnövekvő nemzedékeknek, hanem mert az etnikai identitás megőrzésének legfontosabb intézményét is jelenti a család mellett.

Arról is beszámolt, hogy a 2016-os parlamenti választást követően olyan törvényeket dolgozott ki az RMDSZ, amelyekkel sikerült egyről a kettőre jutni az oktatásban is, esetenként visszarendezni azt, amit elrontottak mások. Felelevenítette: nem lehet létszám alatti kisebbségi osztályokat, kisebbségi iskolákat bezárni, megszüntetni anélkül, hogy ebben megkérdeznék a Szövetséget. Az RMDSZ költségvetéséből jelentősebb összeget fordítottak tankönyvírásra és -fordításra, vagy éppen egy megszüntetett iskolát indítottak újra Marosvásárhelyen.

Az elmúlt években minden egyes törekvésében – akkor is, ha oktatásról volt szó – támadták az RMDSZ-t azok a pártok, amelyek úgy gondolták, hogy profitálhatnak a magyarellenességből. A szövetségi elnök leszögezte: egyetlen román párttal sem törekednek szeretetre, hanem próbálnak előrelépni azokkal, akikkel lehet, és akiket a román állampolgárok a parlamentbe küldtek szavazataikkal.

Az egyik legfontosabb kérdés a magyar oktatásban, hogy a következő tíz évre tudnak-e úgy tervezni pedagógusok és politikusok közösen, hogy minden olyan szülő, aki magyar iskolába íratná a gyermekét, ezt bejárható távolságon belül tehesse meg. Kelemen Hunor elmondta: a Szövetség már érzi azokat a konfliktusokat és feszültségeket, amelyekre egyedül nem találhat megoldásokat. A pedagógustársadalommal és a szülőkkel közösen kell újragondolni az iskolahálózatot és a szakmai oktatást, hiszen lesznek olyan települések, ahol – sajnos, de – a gyermeklétszám csökkenése miatt nem lehet osztályokat és iskolákat fenntartani.

Kelemen Hunor azt is kifejtette: kerüljön sor bármilyen reformra, azt kérte a szaktárca vezetőjétől, hogy ne hozzanak olyan döntést a kisebbségi oktatásban, ami visszalépést jelentene, az általános kérdésekben – a finanszírozástól kezdve a működtetésig és a döntéshozatalig – pedig konzultáljanak az RMDSZ-szel.