Fri. Dec 2nd, 2022

Winkler: május 26-án az összefogás az igazi parancsolat közösségünk számára

Ha hagyjuk, hogy a kishitűség és a közöny eluralkodjon rajtunk és hallgatunk a visszahúzó emberekre, akkor se május 26-án, se más megmérettetések alkalmával nem leszünk sikeresek. Csak akkor érjük el a sikert, ha újból összefogunk és egységesen, együttes erővel állunk ki a magyar ügy mellett” – mondta vasárnap délután Winkler Gyula EP-képviselőjelölt Magyarlapádon.

Az EP-képviselőjelölt elmondta, május 26-án azokat a politikusokat választjuk meg, akik a következő öt évben országunk állampolgárait fogják képviselni az Európai Parlamentben. Rámutatott: 32 európai parlamenti mandátumról döntünk. Ezek a mandátumok bizonyosan ki lesznek osztva, és ha a romániai magyar nemzeti közösség nem tudja erejét felmutatni, nem lesz egységes és összetartó, akkor ezeket a helyeket kivétel nélkül a román politikai pártok képviselő nyerik el. „Mérhetetlen kár érné ez esetben a romániai magyarságot, hiszen annak ellenére, hogy 1,2 milliós közösségünk számbelileg meghaladja egyes EU-s tagállamok lakosságszámát, mi mégsem rendelkeznénk képviselettel. Így azoknak a román politikusoknak lenne igazuk, akik minduntalan homogén nemzetállamként igyekeznek bemutatni Romániát, a magyar képviselők pedig hiányoznának akkor, amikor helyre kellene igazítani ezt a hamis képet” – mondta Winkler Gyula. Hozzátette, saját magunk ügyeit csak a mi közösségünkből kiválasztott politikusok tudják képviselni, az erdélyi magyar ügy képviseletét soha nem vállalták fel, és a jövőben sem fogják felvállalni a román politikai pártok.

A május 26-i európai parlamenti választás nem képez kivételt: egyetlen román politikai pártnak sincs üzenete, programja, elképzelése, javaslata a romániai magyar közösség felé. „Mindezért fontos az, hogy a kishitűséget és a bizalmatlanságot mindannyian tegyük félre, és vitatkozzunk a visszahúzó emberekkel. Mondjuk el nekik azt, hogy az identitásunkhoz kötődő célkitűzések – anyanyelvünk és nemzeti szimbólumaink használata, kultúránk, vallásunk és hagyományaink megőrzésére irányuló igyekezetünk mind olyan célkitűzések, amelyeket itthon, Erdélyben, Bukarestben, és Brüsszelben egyedül az RMDSZ tudja és akarja képviselni” – hangoztatta az EP-képviselőjelölt.