Mon. Jul 22nd, 2024

Május 26. legyen bizalom és összefogás napja

Május 26-a nem a kételkedés vagy a kishitűség, hanem a bizalom és az összefogás napja kell hogy legyen. Közösségünk számára óriási hátrányt, sőt veszélyt jelentene egy gyenge európai parlamenti választási eredmény, mert ennek hatására a közösségünk elleni támadások és magyarellenes megnyilvánulások felerősödhetnek. Minden egyes szavazatra szükség van, ezért arra kérjük önöket, hogy egy emberként álljanak ki az RMDSZ mellett, és május 26-án pecsételjenek a tulipánra” – mondta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt. Beszédében arra is utalt, hogy a felmérések szerint magas román részvétel várható az EP-választáson, ezért az erdélyi magyaroknak össze kell zárniuk soraikat, és minél erősebb támogatást kell biztosítaniuk az érdekvédelmi szövetségnek, az RMDSZ-nek.

Nagy zűrzavar van Európában, ezt mindannyian láthatjuk, emiatt hívjuk fel figyelmüket arra, hogy az Európai Unió válaszút előtt áll. Május 26-án fog eldőlni az unió jövőbeli iránya.” – mondta Winkler Gyula.

Hozzátette, anyanyelvünk, kultúránk, hagyományaink, épített örökségünk mind-mind egy olyan örökség része, amelynek a továbbadása jelenti tulajdonképpen a közösségünk fennmaradását. „Mi az európai sokszínűségben hiszünk, és egy olyan Európát akarunk, amelyben a romániai magyar nemzeti közösség identitásának védelmét törvény garantálja. Mi úgy véljük, hogy mindezt az Európai Uniónak is kötelessége szavatolni, ezért gondoljuk úgy, hogy egy uniós szintű, az őshonos kisebbségek jogait garantáló törvényre van szükség” – mondta Winkler, és hozzátette, ezt kezdeményezte az RMDSZ akkor, amikor a kisebbségvédelmi csomagját, a Minority SafePack-et útjára indította. Kiemelte, az erdélyi magyaroknak tudniuk kell, hogy a magyar képviselet nélkül az eddigi lépések nem történtek volna meg, és az európai uniós kisebbségvédelmi szabályozás megalkotására is csak akkor lesz lehetőség, ha erős lesz a magyar képviselet az Európai Parlamentben. „Május 26-án mindenkire szükség van, mivel nekünk, magyaroknak, az európai parlamenti választás nemzeti ügy” – mutatott rá az EP-képviselőjelölt.