Wed. Jul 24th, 2024

Június 1-jén kezdik el kiosztani az alapélelmiszerre és meleg ételre fordítható utalványokat

Június 1-jén kezdődik a Támogatás Romániának kormányzati program által biztosított szociális utalványok kibocsátásának, kiosztásának és a támogatás összegével való feltöltésének folyamata – közölte hétfőn az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium.

A szaktárca tájékoztatásában emlékeztetnek, hogy a kéthavonta nyújtandó, egyenként 250 lej értékű támogatásra a nélkülözésben élő és a szegénység kockázatának kitett személyek jogosultak. Több mint 2,5 millió kedvezményezett fog részesülni az összesen 3,1 milliárd lej értékű utalványokból, amelyeket részben az államkasszából, részben vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak.

Az elképzelés kivitelezéséhez több minisztérium, állami és magáncég összehangolt munkájára volt szükség, “kezdve a különböző veszélyeztetett kategóriákba tartozó kedvezményezettek azonosításával, a nagyszámú kártya előállításával, a kedvezményezettek listájának a munkaügyi minisztérium és az adóhatóság közötti összevetésével és érvényesítésével, el egészen a kártyák kiosztásáig és kéthavonta történő feltöltéséig”.

Jogosultak a szociális támogatásra az 1500 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők, azok a fogyatékkal élő személyek, akiknek a jövedelme nem éri az 1500 lejt, azok a legalább kétgyermekes családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, azok az egyszülős családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 600 lejt, továbbá a 2001/416-os törvény alapján szociális segélyben részesülők, valamint a hajléktalan személyek.

A kikézbesített kártyákat kéthavonta egyszer töltik majd fel, négy alkalommal (június-július, augusztus-szeptember, október-november, 2022 decembere – 2023 januárja). Az így kapott pénzt kizárólag élelmiszerek és meleg étel vásárlására használhatják a kedvezményezettek.

A kártyák elkészítésére az Edenred, a Sodexo és az UpRomania kapott megbízást és a Román Posta kézbesíti majd ki ezeket a kedvezményezetteknek.