Thu. Sep 28th, 2023

Névnapok: Gyöngyvér

 

Születések:

1908 – Wass Albert erdélyi magyar író, költő († 1998). Népszerűsége az 1990-es évek végétől az erdélyi mellett a magyarországi olvasóközönség körében is folyamatosan növekszik. 2005-ben A Nagy Könyv című hazai felmérésben a közönségszavazatok alapján az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét[4] a szavazók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! meg a Kard és kasza.

,,Nézd ezt a fát. Látod a sok falevelet rajta? Mindegyiknek, még a legkisebbiknek is van mélyen lent a földben egy kis hajszálgyökerecskéje, mely élettel látja el. Ősszel lehull a levél, igaz. Minden ősszel lehull. De annak a kis hajszálgyökerecskének a jóvoltából visszatér újra minden tavasszal. Ha azonban a gyökérszál pusztul el ott a föld alatt, a levelecske nem tér vissza többé, s idő múltával elpusztul a fa is. Mert a gyökérben van az élet, érted? Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökereket. S akinek nincs gyökere, az elvész. Sok magyar veszett el így, nagyon sok. Gondolj a gyökérre.

 

1935 – Elvis Presley amerikai rock-énekes, zenész († 1977). ,,Az igazságot,mint a Napot, kizárhatod néha, el mégse tűnik.”

 

1940 – Győry Franciska magyar színésznő. Híres szerepei: Teruska – Levelek Margitnak, Aranka – Angyalok földje

 

1942 – Stephen Hawking angol fizikus († 2018). Szakterülete: általános relativitáselmélet, kvantumgravitáció, kutatási területe: kozmológiai és kvantumelmélet. ,,Bármilyen szörnyűnek is tűnik az élet, mindig van valami, amiben sikeres lehetsz.

 

1947 – David Bowie angol rockénekes, zenész, zeneszerző, producer († 2016). ,,Mindig meglepett, hogy az emberek komolyan veszik, amit mondok. Én még azt sem veszem komolyan, hogy ki vagyok.”

 

1957 – Kubik Anna Kossuth-díjas magyar színésznő. Híres szerepei: Gertrudis – Katona József: Bánk bán, Gondos Eszter – Tamási Áron: Énekes madár, Titánia – Shakespeare: Szentivánéji álom. ,,Egy művésznek fegyelmezettnek kell lennie, fel kell mutatni érzelmeket, de a saját, személyes fájdalmainkat transzformálnunk kell.”

 

1979 – Adrian Mutu visszavonult román labdarúgó, csatár, négyszer (2003, 2005, 2007, 2008) választották meg az év legjobb játékosának.

 

Halálozások:

1324 – Marco Polo itáliai kereskedő, utazó (* 1254). A közvélekedés szerint újra felfedezte Kínát Európa számára. Apjával és nagybátyjával 1271-ben indult keletre, és Perzsián keresztül el is jutott Kubiláj mongol nagykán és kínai császár pekingi (akkor Taidu) udvarába, ahol 1275 és 1292 között magas állami hivatalokat viselt; végül 1295-ben tért vissza szülővárosába. 1298-ban a genovaiak fogságába esett, és az ott töltött egy év alatt rabtársának, a pisai Rustichellónak tollba mondta a kalandjait. ,,Jobb, ha azért gyűlölnek, aki vagy, semmint azért szeressenek, aki nem.”

 

1642 – Galileo Galilei itáliai csillagász (* 1564). A fizikában az elsők között honosította meg a kísérleteket és méréseket, új módszereket adva ezzel a fizikának (és a többi természettudománynak). A csillagászatban ugyancsak az elsők között használt távcsöveket csillagászati jelenségek és égi objektumok megfigyelésére. Eredményei ellentmondtak az uralkodó ptolemaioszi, geocentrikus világképnek, ezért összeütközésbe került a katolikus egyházzal. Az inkvizíció 1633-ban a könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig. A katolikus egyház csak 1992-ben érvénytelenítette az ítéletet. ,,Két igazság soha nem mond ellent egymásnak… A Szentírás, mint ahogy a természet is, Isten igéjéből ered. Isten a természet cselekedeteiben épp oly csodálatos módon nyilvánul meg, mint a Szentírás nagyra becsült mondataiban.”

 

1896 – Paul Verlaine francia költő (* 1844). Irodalmi irányzat: parnasszizmus, szimbolizmus. Fontosabb művei: Őszi chanson, Klasszikus Walpurgis-éjjel, Költészettan

,,Csak menj tovább és ne emészd magad!

Az út jó, s egy a dolgod: hogy haladj

(…)

És főként föl ne add szíved reményét.

Mit számít egy kis szenvedés s sötétség?

Utad jó, s végén a halál fogad.

Igen, főként a reményt föl ne add,

hogy holtod öröm-ágyat vet neked.”

 

1996 – François Mitterrand francia politikus, köztársasági elnök (* 1916)