Sun. Dec 10th, 2023

Érvénybe lépett kedden az új európai fogyasztóvédelmi szabályzat

Az Európai Bizottság üdvözölte kedden az új uniós fogyasztóvédelmi szabályok hatálybalépését, amelyeket Didier Reynders európai igazságügyi biztos erős figyelmeztetésként határozott meg a kereskedők számára, hogy a szabályokat betartani, és nem megkerülni kell – írja Európai Bizottság közleményében.

Az európai fogyasztóvédelmi szabályok frissítésére szolgáló új jogalkotási csomag célja a jelenlegi uniós fogyasztóvédelmi szabályok jobb alkalmazása és korszerűsítése, összhangban a digitális fejleményekkel.

Az új fogyasztóvédelmi szabályok többek között biztosítják az online piacok nagyobb átláthatóságát: világosabbá válik, hogy a termékeket kereskedő vagy természetes személy értékesíti-e, és a hamis értékeléseket betiltják – szögezi le az Európai Bizottság nyilatkozata.

Ezentúl az eladók nem tudnak hamis árcsökkentéseket végrehajtani, és az ár-összehasonlító webhelyeknek tájékoztatniuk kell a fogyasztókat az osztályozási kritériumokról. Az új szabályok megerősítik a fogyasztók jogait azáltal is, hogy kártérítést nyújtanak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok áldozatainak, és szankciókat alkalmaznak az EU egész területén a fogyasztókat érintő kollektív kár esetén.

A tagállamoknak 2020 januárjától kezdve két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék nemzeti jogrendjükbe.

Ebben az összefüggésben Vera Jourová, az Értékek és Átláthatóság bizottság alelnöke rámutatott, hogy az új szabályok csak akkor fogják megvédeni a fogyasztókat a megtévesztő kereskedőktől, ha a tagállamok gyorsan alkalmazzák azokat.

,,Az új szabályok növelik a fogyasztók védelmét a digitális világban. (…) Az EU nemet mond azokra a termékekre, amelyeket azonosként árusítanak a más tagállamokban található termékekkel, amikor nyilvánvaló, hogy nem azonosak. Az új szabályok azonban csak akkor hatékonyak, ha szigorúan végrehajtják őket” – hangoztatta Jourová.

Ezenkívül Didier Reynders, az igazságügyért felelős európai biztos figyelmeztette a kereskedőket, hogy a fogyasztói jogok megsértéséért kiszabott bírság elérheti a cég éves forgalmának 4%-át.

agerpres.ro