Mon. Jul 15th, 2024

Parkosítják az elhanyagolt belterületeket Zilahon: lesznek majd fitneszgépek, játszóterek és újabb zöldövezetek

A Regionális Operatív Program 2014-2020 keretében sikeresen pályázott Zilah önkormányzata, ezáltal vissza nem térítendő európai támogatást nyert elhagyott területek rehabilitációjára. Hétfőn, január 6-án, a város vezetősége aláírta ez ügyben a szerződést, mely­nek tárgya a zilahi elhagyott, leromlott lakónegyedek zöldövezetének szépí­­tése, modernizálása.

A projekt keretén belül tíz területet fognak felújítani. Ezek a Király utcán, a volt barompiac területén, a Fenyves negyedben, a Nagy utcán, a Hasdeu utcán, a Jövő utcán, a Móló utcán, a Liget negyedben a V.Deleu utca, a S. Barnutiu és Gen Dragalina utca környékén, va­lamint a CFR 1 és 2 rendelők közelében találhatók. A finanszírozási szerződés teljes értéke ÁFÁ-val 15.602.917,79 lej.

Fazakas Miklós alpolgármester elmondta, hogy az említett területeket teljes mértékben felújítják, ami azt jelenti, hogy például, a 7.570 négyzetméter nagyságú barompiac helyén, körforgalmat, gyalogos járdákat építenek ki, de több lombhullató fát és díszcserjét is ültetnek, ugyanakkor bizonyos helyekre gyepszőnyeget tesznek le. A területen számos pad, három függőágy, két biciklitároló, parkvilágító lámpatestek és mellékhelyiségek is lesznek, a gyerekek számára pedig külön játszótér: csúszdákkal, hintákkal, libikókákkal, mászókákkal, mozgó hidakkal, homokozóval, drótkötélpályával. A fiatalokat, illetve felnőtteket, hét fitneszgéppel, tornászgyűrűvel és húzódzkodó rúddal, valamint sakkasztalokkal csábítják majd a szabadba.
Az alpolgármester ismertette, néhány parkban március folyamán már elkezdik a munkálatokat, és remélhetőleg egy éven belül ezek megvalósulnak.

A területek parkosításának célja újabb zöldövezetek kiépítése, az elhanyagolt területek megszüntetése, továbbá, hogy mind a fiatalok, mind az idősebbek egy kedvezőbb, modernebb helyen töltsék ezután a szabadidejüket.

Kulcsár Mária