Tue. Mar 5th, 2024

Indul az Első Ház 2020 Program

A Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Országos Alapja bejelentette csütörtökön, hogy megkapta a pénzügyminisztériumtól az idénre elkülönített csaknem kétmilliárd lejes hitelkeretet, és ebből elindítja az Első Ház 2020 Programot.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan, az állam kezességet válla a felvett hitelekért a programban részt vevő 14 banknál. Ezek a következők: a fejlesztési bank (BRD-GSG), a kereskedelmi bank (BCR), a Transilvania Bank, a CEC Bank, az ING Bank, a Raiffeisen Bank, az OTP Bank, a Banca Românească, az Unicredit Bank, a Garanti Bank, a First Bank, a Marfin Bank, a Leumi Bank és az Intesa Sanpaolo Bank. A pénzkeretet a 2019-ben, a programban kifejtett hitelezési tevékenység szerint osztják el a bankok között.

,,2019 végén az Első Ház Programban több mint 260 ezer garanciát és garanciaígéretet regisztráltak házak megvásárlásához vagy építéséhez. Örömünkre szolgál, hogy egy olyan kormányzati programot bonyolíthatunk le, amely pozitív hatással volt sok román életére, függetlenül attól, hogy a program közvetlen kedvezményezettjei, eladók, vállalkozók vagy a kapcsolódó gazdasági ágazatokban érdekelt szakemberek voltak” – fogalmazott Dumitru Nancu, a FNGCIMM vezérigazgatója.

Az Első Ház Program kormányzati stratégiája, hogy fokozatosan csökkentse a garanciavállalással történő állami beavatkozást a jelzálogkölcsön-folyamatba, a jelzálogkölcsön-piac fejlődésének körülményei között, amikor a lakosság mind nagyobb hányada hozzáfér a bankok standard termékeihez.

Az FNGCIMM garancia legfeljebb a hitel értékének 80%-át teszi ki, anélkül hogy meghaladná pályázónként a 2,5 millió eurót, és a partnerfinanszírozó intézmények kérésére biztosítják, azon személyek javára, akiknek a benyújtott dokumentáció alapján jóváhagyták pályázatukat.

agerpres.ro