Thu. Jun 8th, 2023

Haraklány község magyarsága is büszkén vállalja hovatartozását

Istentisztelettel kezdődött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékező ünnepség Szilágypanitban. A Haraklány községhez tartozó településre a község minden magyar helységéből, Magyargoroszlóról és Diósadról is érkeztek, hogy közösen, együtt tisztelegjenek a márciusi ifjak előtt. Az istentiszteletet követően megkoszorúzták a templomkertben felállított emlékművet, majd a helyi kultúrotthonban folytatódott az ünnepség, ahol a község RMDSZ-es polgármestere, Dobrai Ferenc, és a megyei tanács RMDSZ-es alelnöke, Szilágyi István-Róbert köszöntötte az egybegyűlteket.

Dobrai Ferenc elmondta, méltó módon kell megemlékezni azokról a fiatalokról, akik 1848-49 tavaszán az ország szabadságát tűzték célul, ezért harcoltak, akár életük árán is. „Számunkra is fontos kell legyen a szabadság és az összefogás, tovább kell vinni a megálmodott eszméket, követnünk kell, mert mindannyiunknak fontos, hogy szabad világban éljen” – emelte ki a polgármester.

Szilágyi Róbert-István megfogalmazta, 175 éve a fiatalok vállalták, hogy a szabadságért mindent megtesznek, küzdenek érte. Hozzájuk hasonlóan, nekünk is harcolnunk kell, a közösségi, kisebbségi jogainkért, azért, hogy kultúránk, hagyományunk, anyanyelvünk megmaradjon. Ez a mi feladatunk a 21. században. Az a legfontosabb, hogy megőrizzük identitásunkat és hitünket, mert nélküle odavész a magyarságunk. A ’48-as jelszó: szabadság, testvériség, egyenlőség, ma is aktuális. Szabadon, a testvériség jegyében kell közösségeinket ápolni, egymásra vigyázni, odafigyelni. Hangsúlyt kell fektetni hagyományainkra, mert számos alkalom születik arra, hogy együtt legyünk, ünnepelhessünk. Az elkövetkezendő időszakban is összefogást kell tanúsítani, hogy a magyar közösség megmaradjon, gyarapodjon, és 100 év múlva is együtt tudjon ünnepelni.

A beszédeket követően a kultúrotthon színpada tehetséges és szorgalmas gyermekeknek adott helyet. A község magyar óvodásai, diákjai a hősökhöz hasonlóan énekekkel, verssel, előadással lelkesen bizonyították hovatartozásukat, jelezve, megkapták a jó alapot, büszkék magyarságukra, kultúrájukra, és lesz mit tovább adni a jövőben. Köszönet érte a felkészítőknek, pedagógusoknak, akik gyermekeinkben elültetik a nemzeti öntudat magját, amit már kisgyermekként büszkén vállalnak. Az est záróprodukciója a szilágypaniti Kántor Kamilla volt, aki nemrég a magyarországi X Faktorban tűnt fel, és IV. helyezést ért el csapatával. Az est fénypontjaként, a közönség és a több száz színpadon lévő fellépő, közösen elénekelte a Himnuszt.

K.M.