Sun. Jun 16th, 2024

Elfogadta a képviselőház a közérdekű bejelentésről szóló törvény módosítását

A képviselőház keddi ülésén elfogadta a közérdekű bejelentéseket tevő személyek védelmét biztosító törvény módosítását.

A 2022 decemberében kihirdetett, de utólag az Európai Bizottság ajánlása nyomán módosított törvény a 2019/1937-es uniós irányelvet ülteti át a román jogrendbe, és a hatóságoknál, közintézményeknél, más közjogi vagy magánjogi jogi személyeknél történt vagy várhatóan bekövetkező jogsértéseket bejelentő személyek védelmének általános kereteit rögzíti. A törvény azokra a személyekre vonatkozik, akik törvényszegést jelentenek be vagy információt szereztek törvényszegésről munkahelyi körülmények között.

A képviselők a szenátus által is elfogadott formában hagyták jóvá a tervezetet.

A módosítás értelmében a névtelenül tett közérdekű bejelentéseket abban az esetben vizsgálják ki, ha azok törvénysértésre utalnak. A decemberben elfogadott törvény szerint a névtelenül tett közérdekű bejelentéseket abban az esetben vizsgálnák ki, ha azok megalapozottan utalnak a jogszabályok megsértésére. A módosított változatból kivették a ‘megalapozottan’ szót.

‘Azokat a bejelentéseket, amelyek nem tartalmazzák a közérdekű bejelentő nevét, vezetéknevét, elérhetőségét vagy aláírását, ki kell vizsgálni, amennyiben azok a jogszabályok megsértésére utalnak’ – olvasható a szenátus, majd a képviselőház által is elfogadott változatban.

A tervezet Klaus Iohannis államelnökhöz kerül kihirdetésre.