Sun. Jun 16th, 2024

Halmosd településen is megjelent az afrikai sertéspestis

Halmosd településen is megjelent az afrikai sertéspestis, melynek következtében öt sertés elpusztult, hármat pedig leöltek.

A vírus megjelenése miatt 3 km-es körzetben karanténövezetet hoztak létre Halmosdon és részben Elyüsön (Aleuș). Ezeken a településeken szigorúan ellenőrzik a gazdaságokat.

A 10 kilométeres megfigyelési övezet ezúttal a következő Szilágy megyei településeket érinti: Márkaszék (részben), Bulyovszkytelep (Marca Huta), Ipp (részben), Alsókaznacs (Cosniciu de Jos), Felsőkaznacs (Cosniciu de Sus), Szilágycseres (Cerisa), Elyüs (Aleuș) (részben), Magyarpatak (Făgetu), Detrehem (Drighiu), Szilágyborzás, Gyümölcsénes (Plopiș), Krasznajáz, Tufertelep (Fufez), Valkóváralja (Sub Cetate), Felsővalkó (Valcău de Sus).

Ezekben a falvakban megerősítik a járőrözést, és ha megfelelő egészségügyi iratokkal nem rendelkező állatszállítmányt találnak, azonnal leölik az állatokat;továbbá tilos állatvásárokat, expókat vagy bármilyen olyan rendezvényt szervezni, amely állatok szállítását teszi szükségessé.

Kulcsár Mária