Tue. Mar 5th, 2024

Stratégiai Kommunikációs Csoport: 38 személy intézményes karanténban van, 11.311-et lakhelyén különítettek el

Harmincnyolc személy van jelenleg karanténban az országban koronavírus-veszély miatt, 11.311-et pedig otthonukban különítettek el és tartanak megfigyelés alatt. A közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint Szilágy megyében 219 személy van otthoni megfigyelés alatt.

 

Jelenleg országos szinten 6 koronavírussal fertőzött személy van, de az elsőként diagnosztizált páciens már felgyógyult – két, 24 órás különbséggel végzett teszteredménye negatív lett – és kiengedték a kórházból.

A másik 5 pácienst a kolozsvári, temesvári és iaşi-i járványkórházban kezelik, egészségi állapotuk jó.

A hatóságok folytatják a járványtani vizsgálatot Suceaván és Temesváron, hogy azonosítsanak minden személyt, akikkel a két, szerdán koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált páciens érintkezett.

,,Felszólítjuk a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyek rokonait, hogy tartsák be a karanténra vonatkozó előírásokat, és ne próbálják meglátogatni a beutalt pácienseket, mivel ezeket gyógyulásukig teljes elszigeteltségben tartják a kórházban” – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A közlemény rámutat ugyanakkor, hogy ki fogják engedni a japán kórházból azt a két román állampolgárt, akiknél korábban koronavírus-fertőzést mutattak ki, és időközben meggyógyultak. A két személy visszatér Romániába.

A szerdai nap folyamán 1011 hívás futott be az állampolgárok rendelkezésére bocsátott zöld számra (0800 800 358), amelyen információkat kérhetnek a koronavírussal kapcsolatban, az 112-es sürgősségi számon pedig 69 hívást regisztráltak ebben a témában.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a témáról, információkért az erre a célra létesített zöld számot hívják. A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20-as telefonszámon érdeklődhetnek a megbetegedés megelőzésének módjáról.

A hatóság szerint március 4-éig összesen 3351 esetet jelentettek az Európai Unió térségéből, illetve az Egyesült Királyság, Monaco, San Marino, Svájc és Andora területéről. A legtöbb esetet Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban regisztrálták.