Wed. Oct 20th, 2021

Hagyományőrző napközi tábor Sarmaságon

A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása. Jean Jaurés

Szeptember 6-9 között szervezték meg az első Hagyományörző napközi tábort Sarmaságon, helyszínül a Sarmasági Művelődési Ház szolgált. A szervezők között tudhatjuk a Pro Sarmaság Kulturális Egyesületet, az RMDSZ Sarmasági Szervezetét, az RMDSZ Sarmasági Nőszervezetét és a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceumot.

Első ízben szervezték meg ezt a fajta tábort községünkben, amelynek célja az volt, hogy az itt élő fiatalok, gyerekek érdeklődését felkeltsék a népi hangszerek, játékok, népzene, kézműves foglalkozások iránt. Ezzel együtt pedig hozzájárultak ahhoz, hogy olyan tudásra tegyenek szert a jelenlévő gyerekek, amely a későbbiekben megalapozza a hagyományaink iránti tiszteletet és annak átadását. Néhány év múlva ezek a fiatalok fogják tovább adni gyermekeiknek a most megszerzett ismereteket, ezért felelősségünk a tőlünk telhető legjobb tudás szerint átadni hagyományainkat és megtanítani őket azok szeretetére.

A gyerekek a négy nap leforgása alatt különféle dolgokban próbálhatták ki magukat: néptáncot és népdalokat tanulhattak, magyaros motívumokat faraghattak és festhettek; elsajátíthatták a kézzel varrás alapjait, gyöngyöt fűzhettek és megismerhették a vasalható gyurma mibenlétét is. Ami talán a legfontosabb, együtt, közösségben tehették meg mindezeket. A közösségi élet a felnőttek számára is fontos, de talán még fontosabb egy gyermek életében. Nem csak a családi háttér lehet meghatározó a személyiség fejlődésében, hanem az is, hogy milyen a közösség, amelyben él.

Épp ezért tartja fontosnak Berki Edith is, az RMDSZ Sarmasági Szervezetének és Nőszervezetének elnöke az ilyen és hasonló rendezvények szervezését. „Ez a néhány nap lehetőséget teremtett számunkra, hogy megismertessük a kulturális örökségünket a fiatalabb generációval is. Meg kell mutatnunk számukra, hogy egy erős közösség tagjai, amelynek múltja van, és ezt a múltat, amely jelen esetben az évszázadokra visszanyúló hagyományainkat, szokásainkat takarják, meg kell ismerjék és beépítve a mindennapjaikba, tovább kell adniuk. Továbbá tudniuk kell azt is, hogy ebben a közösségben otthon érezhetik magukat!”– mondta Berki Edith.

Számos tehetséges ember hozzájárult ahhoz, hogy a szervezők minél közelebb kerülhessenek a kitűzött célhoz. A néptánc, népdal, népi hangszerek oktatói (ezen belül hegedű): Herz Vilmos, Egyed Réka, Bai Attila, Major Arnold és Keresztes Balázs. A néptánc és népdalok tanulásában nagyban hozzájárultak a Sarmasági Illegetők Néptánccsoport tagjai is. A magyaros motívumok faragását Süle András segítette elsajátítani a gyerekeknek, Bai Zsuzsannával pedig a kézzel varrás alapjait tanulhatták meg és makaróni láncot fűzhettek. Iskolánk tanítónői, óvónői is kivették részüket a tudás átadásában: Szász Mónikával magyar motívumokat festettek medálokra, kulcstartókra, utolsó nap pedig a dekupázs technikájával ismerkedhettek a gyerekek, Tóth Tímea tanítónő a gyöngyfűzés izgalmait mutatta meg a résztvevőknek. Ezen alkalmakra önkormányzatunk vezető tagjai is ellátogattak, Kovács Tibor alpolgármester, a tanácstestület tagjai, illetve iskolánk igazgatója Bőti Sándor-Csaba is. E rendezvény egyik fő megálmodója, Berki Edith, az RMDSZ Sarmasági Szervezetének és Nőszervezetének elnöke is jelen volt, gondoskodva arról, hogy minden rendben legyen. Minden nap végén a Nőszervezet tagjai egy kis aprósággal jutalmazták meg a gyerekeket, amiért ügyesek, kreatívak és kitartóak voltak.

A nagy létszámú gyereksereg a legnagyobb pozitív visszajelzés arról, hogy az esemény jól sikerült és minden nap valami olyat sikerült átadni a gyerekeknek, amiért érdemes volt visszatérniük következő nap is.

Ezt a napközi tábort akár csapatösszerázónak/csapatépítőnek (idegen szóval élve ,,teambuildingnek”) is lehet tekinteni az iskolakezdés előtt. Bízunk abban, hogy a játékos hagyományőrzés mellett valóban ilyen jelleggel is rendelkezik, és az itt elsajátított tudást az iskola küszöbein belül is hasznosítani tudják a gyerekek.

A szervezők nevében ezúton mondunk köszönetet mindenkinek, aki bármilyen formában segítette a Hagyományőrző napközi tábor létrejöttét, vagy akár lebonyolítását, köszönetet mondunk a szülőknek, akik bizalmat szavaztak a szervezőknek és elengedték gyermekeiket erre az eseményre, és nem utolsó sorban köszönetet mondunk támogatóinknak is!

A Hagyományőrző napközi tábor fő támogatója a Csoóri Sándor Alap.

Székely Anetta