Sun. Jan 24th, 2021

Gál-Máté István: Számos megoldásra váró feladat áll előttünk, azért dolgozunk, hogy a hiányosságokat áthidaljuk

Október 30-án megalakult a váralmási helyi tanács, Gál-Máté István polgármester és kilenc tanácsos letette a hivatali esküt, majd a november 18-ai tanácsgyűlésen két újabb tanácsos és a megválasztott alpolgármester, Corda Gligor, eskületételével teljessé vált a helyi önkormányzat: öt RMDSZ-es, három PNL-s, két PSD-s és egy PNTCD-s képviselőből áll a tanács.

2006-2010 között vezette RMDSZ-es jelölt a községet Ujvári Jenő személyében, így 10 évet kellett várni ahhoz, hogy ismét magyar polgármestere legyen Váralmásnak.

Gál-Máté István polgármester elmondta, munka bőven lesz az elkövetkező időszakban, mert több megoldatlan problémával találkozott. „A legfőbb teendőm a már megkezdett pályázatok kivitelezése, megvalósítása, de mivel elég sok csúszás történt, félő, hogy a PNDL-hez benyújtott csatorna és szennyvíztisztító állomás kiépítését nem tudjuk elkezdeni, ha gyorsan nem lépünk.

Községi utak felújítására is van pályázat leadva, itt is több hónapos késést tapasztaltam a különböző engedélyek beszerzése miatt.

A község két iskolájának a felújítása is folyamatban van, ezekben az esetekben sem történtek megfelelő ütemben a munkálatok. Úgy látom, hogy az eddigi adminisztráció nem menedzselte megfelelően ezeket a fejlesztéseket.

A másik nagy gond, hogy a községben már 2010-ben kiépített vízhálózat illegálisan működik/nem működik, nincs átadva a vízszolgáltató társaságnak. Ez is egy nagy kihívás a közeljövőben, hisz a rendszer már nem felel meg napjaink követelményeinek, javításra, átalakításra van szükség.

Nagyon sok a teendő, hisz a községhez kilenc falu tartozik, amely kilenc művelődési házat jelent, ebből négy felújításra szorul. Megyénk legnagyobb területtel rendelkező községe 15 970 ha., több mint 30 km községi úttal, 34 km megyei úttal.

A tulajdonjogok sincsenek rendezve, a birtoklevelek kibocsájtásával is nagy a lemaradás” – ismertette a polgármester, aki hozzátette, bár sok a hiányosság, azért fognak dolgozni, hogy ezeket megoldják.

Kulcsár Mária