Mon. Jul 22nd, 2024

Fokozódik a kánikula, szerdán másodfokú riasztás lesz érvényben

Kánikulára és kellemetlen hőérzetre figyelmeztető újabb riasztásokat bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország teljes területére.

A meteorológusok szerint elsőfokú hőségriasztás van érvényben kedden Máramarosban, a Körösvidéken, a Bánságban, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában, illetve Erdély és Moldva legnagyobb részében.

A nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik 33-37 Celsius-fokot, a déli vidékeken a 38-39 fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80-as értéket. Sok helyen az éjszakai minimumok sem csökkenek 20 fok alá.

A szerdai nap folyamán a hőség fokozódik, másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztás lesz érvényben Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov megyében és Bukarestben.

Az említett területeken a hőmérsékleti maximumok elérik a 39 fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket. A minimumok 20 fok körül alakulnak.

Az ország többi részére elsőfokú riasztás lesz érvényben szerdán, a 37 fok körüli hőmérséklet kellemetlen hőérzettel társul.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a hőséghullám országszerte egész héten ki fog tartani.