Mon. Jul 22nd, 2024

Fiatal gazdák pályázhatnak

Két hónappal meghosszabbította a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége a külföldön munkát vállaló fiatal gazdálkodók hazacsalogatását célzó 6.1-es diaszpóra-intézkedés pályázati határidejét.

Az induló fiatal gazdák támogatására 40-50 ezer eurót kínáló intézkedésre július 5-ig lehet pályázni.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert az e célra elkülönített 20 millió eurós keretösszeg­hez képest kevés pályázat érkezett.

A legutóbbi, május 4-i összesítés szerint országos szinten 194 gazdálkodó nyújtotta be pályázatát, az ezekben megfogalmazott üzleti, farmfejlesztés-elgondolások megvalósítására pedig összesen 7 millió 880 ezer eurónyi támogatást igényeltek. Az Európai Unió agrárüzemeinek mindössze 11%-át működtetik 40 éven aluli gazdák, és komoly kihívásnak minősül rávenni a fiatalokat, hogy mezőgazdasági tevékenységbe fogjanak.

A mezőgazdasági termelők népességének elöregedése miatt az EU egyre jobban ösztönzi a fiatalokat arra, hogy hivatásukként az agrártevékenységet válasszák. Az európai gazdálkodók új nemzedékének támogatása nem csak fokozza az uniós mezőgazdaság jövőbeli versenyképességét, hanem Európa élelmiszer-ellátását is garantálja az elkövetkező években.

S.A.