Wed. Sep 27th, 2023

Gördülékenyebbé tennék a kötelező gépjármű biztosítást

A gépjárművek kötelező biztosításra vonatkozó törvény módosításáról sürgősségi kormányrendeletet bocsátott közvitára a pénzügyminisztérium, amivel bevezetik a közvetlen elszámolási biztosítási szolgáltatást.

A módosítások egyik fő célja a gépjárművek kötelező biztosítási rendszerének kedvezőbb és gördülékenyebb működése, a közvetlen kártérítési elszámolás, valamint a biztosítók közötti elszámolás bevezetése.

A közvetlen elszámolási biztosítási szolgáltatás garantálja a károsult számára annak a lehetőségét, hogy a kár megtérülése érdekében forduljon a saját biztosítójához, amelynél az ő gépjárműjének a kötelező biztosítását megkötötte. Ezt követően a biztosító a balesetet okozó személy biztosítójától megtéríti a kártérítésként kifizetett összeget.

A cél a kötvénytulajdonosok bizalmának növelése saját biztosítójuk iránt azzal, hogy nem kell olyan biztosítóhoz fordulniuk, akivel nincs szerződéses kapcsolatuk. A saját biztosító kiválasztásakor már nem a biztosítási ár lesz a fő kiválasztási kritérium, hanem a kártérítések nyújtása során kínált szolgáltatások minősége.

A közvetlen elszámolási szolgáltatás bevezetésének másik célja a számos adminisztratív jogorvoslati kérelem megoldása, azok kezelési költségeinek csökkentése, a kártérítés odaítélésének határidejének csökkentése. Ugyanakkor a kötvénytulajdonosok számára nyújtott szolgáltatások minőségének javítása és a biztosítási díj árára eső nyomás esetleges csökkenése is fontos szempont.

Ahhoz, hogy a kötelező biztosítási piac optimálisan működjön, a jogszabályban referencia árakat vezetnek be az autójavítási, valamint az autóbérlési szolgáltatásokra is.

rmdsz.ro