Tue. Jul 16th, 2024

„Félek a játszani nem tudó emberektől”

A társasjátékok kifejezetten pozitív hatást gyakorolnak jóllétünkre, mentális egészségünkre, társas kapcsolatainkra, a világunkban rejtőzködő apró szépségek észrevételére, ezért mindenképp érdemes időközönként leülni egy asztal köré és hagyni, hogy magával ragadjon a játék öröme.

Ennek jegyében a zsoboki fiatalokkal az elmúlt hónapok alatt kétheti rendszerességgel szervezett keretek között szombatonként este 20 órától kétórát a társasjátékok világában töltöttünk. Ezen estek során igyekeztünk a társasjátékok minél szélesebb spektrumával megismertetni a jelenlevőket, ugyanakkor célkitűzéseinknek megfelelően olyan játékokat választani egyes alkalmakon, amelyek specifikusan fejlesztenek egy-egy részképességet. Az önismereti játékoktól kezdve kínáltunk memória- és figyelemfejlesztő, gyors reakciókészséget mozgósító, stratégiai és logikai gondolkodást erősítő, szerialitást tanító játékokat is.

A kooperáción alapuló játékok közösségformáló erejének köszönhetően az elmúlt hónapok alatt összetartó csapattá kovácsolódtunk.

A társasjátékok szocializációs erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a gyermekotthonban, illetve a rendezett családokban nevelkedő fiatalok zökkenőmentesen tudtak együttműködni. A társasjáték estek szükségszerűségét igazolja az a tény, hogy a program befejezése után is folytatódnak ezen összejövetelek, hiszen a fiatalok igényt tartanak rá.

A projekt megvalósulásához nyújtott anyagi támogatásért köszönetünket fejezzük ki a Communitas Alapítványnak, aki bizalmat szavazva nekünk támogatásával lehetővé tesz egy társasjáték-alkotási folyamatot is, amely során a csapat által tervezett és elkészített játékokat karitatív célra használjuk.

Gál-Iankó Katalin, magyartanár

Hadnagy Dalma, gyógypedagógus