Fri. Jul 12th, 2024

Alkotmánybíróság: csak sarkalatos törvénnyel egyszerűsíthető az önkormányzatok számára a mezőgazdasági külterületek vásárlása

Csak sarkalatos törvénnyel egyszerűsíthető az önkormányzatok számára a mezőgazdasági külterületek megvásárlása – pontosított egy korábbi döntésének csütörtökön közzétett indoklásában alkotmánybíróság.

Az egyszerűsített eljárást előíró törvénymódosító tervezetet június 8-án fogadta el döntő törvényhozói testületként a képviselőház, Klaus Iohannis államfő azonban megtámadta a taláros testületnél. Az alkotmánybíróság október 5-én úgy döntött, hogy a jogszabályjavaslat alkotmányellenes.

A tervezet a mezőgazdasági külterületek értékesítését szabályozó 2014/17-es, illetve a mezőgazdasági területeket kezelő társaságok privatizációjáról és az Állami Birtokok Ügynöksége létrehozásáról szóló 2001/268-as törvényt módosítja. A jogszabály szerint háromévenként legtöbb három hektár korlátozások nélkül eladható a természetes személyek birtokában lévő külterületi gyümölcsösökből és szőlősökből; a tervezet előírja azt is, hogy az önkormányzatok a természetes vagy jogi személyek elővásárlási jogának figyelmen kívül hagyásával is megvásárolhatnak mezőgazdasági külterületeket közhasznú beruházások megvalósítására.

Az alkotmánybíróság az indoklásában azzal érvelt, hogy a mezőgazdasági külterületek értékesítését szabályozó törvény sarkalatos (minősített többséggel elfogadott) jogszabály, ezért csak sarkalatos törvénnyel módosítható.