Tue. Jul 16th, 2024

Felejthetetlen élményben volt része a Magyargoroszlói Általános Iskola maroknyi diákcsapatának az adriai jutalomtáborban, Horvátországban

Nagy örömmel fogadtuk idén januárban az eredményhirdetést, amikor kiderült, hogy iskolánk Juda-népe csapata arany fokozatos lett az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által meghirdetett, SzékelyKapuk-ZöldKapuk nemzetközi programban, és a program egyik nyertes csapataként lehetőséget kap, (a Kárpát- medence sok más iskolai csapatával együtt) hogy részt vegyen a horvátországi jutalomtáborban, a szépséges Dalmáciában. Nagy várakozással, kicsit szorongva indultunk a hosszú útnak, de hazatérve csak azt mondhatjuk, megérte vállalni. Maradandó élményekkel lettünk gazdagabbak. Pedagógusként hiszem, hogy nemcsak a csodálatos tengerpart lenyűgöző szépsége, hanem az utazás, a táborozás, az esti tábortüzek hangulata, Józsi bácsi tanításai, a beszélgetések, a huncutkodások, a csaknem 80 emberke együtt menetelése, utazása, hajókázása, az együtt eltöltött vacsorája mind-mind gazdagította a gyermekek életét.

Nagyon hálásak vagyunk a programigazgatónak dr. Varga- Berta Józsefnek, a Kerek Világ Alapítvány kuratóriumi elnökének, hogy minden napunkat újabb és újabb élménnyel zárhattuk. Figyelt arra, hogy egy nap se maradjon el a tengerbe mártózás lehetősége; megmutatta nekünk a csodálatos történelmi város Split szépségét – Dioncletianus császár palotáját; Omisban, a kalózok világhíres városában hajókázhattunk a Cetina-folyón, ámulva a hatalmas, sziklás kanyon látványán; megmutatta Brac-szigetének szinte érintetlen, szépséges partját, ahol a víz hihetetlennek tűnő tisztasága lenyűgöző volt, közben élvezhettük a nyílt tengeren való hajókázás egyedi élményét Makarskaról a szigetre, akárcsak Drvenikből indulva Hvar szigetére; megtapasztalhattuk a szigeteken lévő hangulatos, kis halászfaluk idilljét, a csodálatos Sumartint és Sucurajt, de ugyanúgy lenyűgözött Makarska és Basko Polje strandja, tengerpartja is.

Csak szuperlativuszok jutnak az eszünkbe, a különleges kirándulások, a tenger, a hegyek természeti szépsége, a kristálytiszta víz, amelyben sok gyerek megtanult úszni, nem beszélve arról, hogy több gyereknek ez volt az első találkozás a tengerrel vagy akár külfölddel is. Hálásak vagyunk azért, hogy részesei lehettünk ennek a programnak, versenynek, s miközben a magunk módján megpróbáltuk a nemes küldetést teljesíteni, felelevenítve a Betlehemezés hagyományát, nem is sejtettük, hogy már akkor nyertesei voltunk ennek a versenynek, mielőtt eredményt hirdettek volna. De a ,,Ráadás’’, a jutalomtábor a szépséges Adria partvidékén, amely megkoronázta munkánkat, egyik legkedvesebb ajándék marad az élettől.

Futó Angéla-Enikő

csoportvezető tanár