Wed. Jul 24th, 2024

Szilágy megyében nagy reményeket fűznek az Anghel Saligny programhoz

A fejlesztési minisztérium által meghirdetett Anghel Saligny program a vidékfejlesztés egyik legnagyobb és leghatékonyabb programjának ígérkezik, ami a közigazgatási egységek prioritásait veszi figyelembe, azokat a beruházásokat, amelyeket az elmúlt évek során különböző okok miatt elmaradtak.

A 2004-ben meghirdetett falu-, és vidékmodernizáció beteljesülni látszik, hiszen az elmúlt években mind az európai, mind a nemzeti programokat, lehetőségeket kihasználva gyarapodtak a közösségek, modern, civilizált életmódot teremtve a helybélieknek.

Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ-es képviselő elmondta, az elmúlt évtizedekben a magyar településeken több infrastrukturális tervet megvalósítottak, és a Saligny program tulajdonképpen ennek a folyamatnak a lezárását próbálja megcélozni, elsősorban az utak modernizálását, és a közösségek víz-, és szennyvízhálózatának bővítését. Azokon a településeken, ahol ez még nincs kiépítve, a munkálatok elkezdését.

„Közösségeink pályázatait nagyrészt elképzeléseink szerint bírálták el, figyelembe véve a prioritásokat, a közeljövőben kezdődhet a szerződések aláírása, és ha csak nagyvonalúan összegeznénk, közel 300 millió lej jutott a szilágysági magyar közösségeknek. Megszületett a miniszteri rendelet, vezetőink, szakembereink elkészítik a kért iratcsomót ahhoz, hogy a szerződések aláírását követően elkezdődhessenek a munkálatok. Remélhetőleg Szilágy megyében, ahol RMDSZ-es vezetőség van, egy magyar település sem marad csatorna- és vízhálózat nélkül” – mondta a képviselő.

A programnak köszönhetően elkezdődhet a csatornahálózat kiépítése Kusaly községben, ahol ezidáig nem volt előrelépés e téren, viszont a mostani magyar polgármester mandátuma alatt, ez is megvalósulni látszik. Szilágycseh városában nagyszabású útmodernizálásra lehet számítani, hiszen a településen több felújításra váró utca van, hasonló a helyzet Kraszna községben is, ugyanakkor Diósadon is számos infrastrukturális fejlesztés várható – ismertette Seres Dénes képviselő, aki hozzátette, remélhetőleg a közeljövőben elkezdődhetnek a munkálatok, azzal a reménnyel, hogy a kivitelezők minőségi munkát végeznek, hogy közösségeinknek civilizált életmódban legyen részük.

A programról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Szilagy-megyeben-nagy-remenyeket-fuznek-az-Anghel-Saligny-programhoz honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.