Sat. Sep 26th, 2020

Elstartolt az Energetikailag Hatékony Lakás program

Elstartolt kedden az Energetikailag Hatékony Lakás (“Casa Eficientă Energetic”) program, amelynek keretében mintegy kilencezer család kaphat egyenként 15 ezer eurós támogatást a lakások energetikai hatékonyságának növelésére – tájékoztat a környezetvédelmi minisztérium keddi közleménye.

A program keretösszege 430 millió lej.

A legfentebb háromszintes épületekre igényelhető támogatás célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Valamennyi projekt esetében a beruházás értékének 60 százalékát fedezik a program révén, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg a 15 ezer eurót.

,,Jelen pillanatban sajnos a házak nagy része nincs megfelelően hőszigetelve, ezért a külső falak okozta energiaveszteség eléri a 30 százalékot, az ablakok vagy a tető okozta energiaveszteség pedig a 25 százalékot” – nyilatkozta korábban ezzel kapcsolatban Costel Alexe miniszter.

A támogatás odaítélésének előfeltétele egyrészt az energetikai audit elvégzése, másrészt olyan projekttel kell jelentkeznie az igénylőnek, amelynek kivitelezésével legalább egy osztállyal nő a lakás energetikai besorolása.

A programra online lehet jelentkezni, az igénylés elfogadásakor minden jelentkező kap egy egyedi azonosítószámot, és 15 nap áll a rendelkezésére, hogy benyújtsa a teljes dossziét. A beruházást 18 hónapon belül kell megvalósítani. Végezetül az AFM egy újabb energetikai auditot végez és kifizeti a beruházás 60 százalékát.