Sat. Sep 26th, 2020

Fiatal gazdák koncesszióba kaphatnak 50 hektár nagyságú földterületet

A kormány megteremtette a jogi keretet arra, hogy fiatal gazdák koncesszióba kapjanak maximum 50 hektár nagyságú állami tulajdonban lévő földterületet. Ezzel a fiatal gazdák megtelepedését célozza a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium.

A pályázatoknál alapfeltétel a pályázó fiatal gazdaságának minimális 12 ezer eurós SO-értéke. Az intézkedésre pályázhatnak a pályázat letevésének pillanatában 41. életévüket be nem töltött fiatalok.

Fizikai személyként nem lehet pályázni, engedélyes magánszemély, egyéni vagy családi vállalkozás, esetleg cég formájában kell bejegyeztetni a gazdálkodási formát az APIA-nál, illetve az állattartók esetében az állategészségügyi hatóságnál. A mezőgazdasági vállalkozás cégbírósági bejegyzése nem lehet régebbi, mint két év. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél a fizikai személyként letett területalapú támogatási kérést át kell íratni az új gazdálkodási formára, a gazdaságban levő állatokat ugyanígy át kell íratni az új vállalkozásra. A fiatal gazda pályázat útján 40, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat a gazdaság SO-értékétől függően, két részletben: sikeres pályázat esetén a szerződés megkötése után rögtön a teljes összeg 75 százalékát, a második részletet pedig legtöbb három év után.

Sütő Attila