Tue. Jul 16th, 2024

Első lépéseink a színjátszás útján

Minden gyermeknapon kezdődött 2021-ben, Sarmaságon. Az akkori III. B elment kirándulni Szatmárnémetibe. Délelőtt bábszínházban voltunk, délután pedig megnéztük a Szatmárnémeti Északi Színházat. A színház művészeti igazgatója, Bessenyei Gedő István és Keresztes Ágnes színművésznő megmutatták a színház épületét, meséltek a múltjáról, a színészek életéről. Kipróbálhattuk a forgószínpadot, voltunk a forgószínpad alatt, láttuk, hol játszik a zenekar, és az öltözőket is megnéztük.

Ez a látogatás felkeltette az érdeklődésünket a színház világa iránt, ugyanakkor nagyon megkedveltük a színművésznőt. Rövid idő elteltével megnéztük a színésznőt egy darabban, a Hello Dolly-ban. Tanítónőnk észrevette, hogy mennyire érdekel bennünket a színház világa, és felvette a kapcsolatot Keresztes Ágnes színművésznővel. Megbeszélték, hogy szerveznek egy színjátszó tábort harmadikos és negyedikes diákoknak. 2022. október 21-23. lett a nagy esemény időpontja. Egy ötödikes és 15 negyedikes vett részt a két negyedik osztályból.

A tábor első napján, pénteken ismerkedős játékokat, drámajátékokat játszottunk. Nagyon tetszettek, mert izgalmasak voltak és viccesek.

Szombat reggel izgatottan mentünk a helyi Művelődési Házba. Kíváncsian vártuk, mit fogunk csinálni. A színésznő felolvasta A széttáncolt cipellők című mesét. Ezt dolgoztuk fel. Ebben az egészben volt egy kis csavar, mégpedig az, hogy improvizálnunk kellett. Nagyon tetszett, hogy a darab rendezésében a mi ötleteinket is figyelembe vette a színésznő. Még délelőtt sikerült összeállítanunk a darabot, amelyben még táncjelenetek is voltak.

Harmadik nap még többet próbáltunk. Sok küszködéssel és kitartással sikerült megtanulnunk a darabot. Vasárnap este meghívtuk a szülőket és a nagyszülőket az előadásra. Az előadáson bemutattuk milyen játékokat játszottunk. Ezekben részt vehettek a testvérek, szülők is. Bizonyára ismerik a Beugrót. Ezt is játszottuk a színpadon, végül előadtuk a betanult mesét. Szüleink nagyon jól érezték magukat, sokat nevettek. Büszkék voltak ránk, örültek, hogy bátran kiálltunk és leküzdöttük a lámpalázunkat.

Köszönjük Szász Mónika tanítónőnek, hogy megszervezte a tábort. Köszönet mindazoknak, akik támogatták ennek a tábornak a sikeres kimenetelét: a Bemon Mixt Srl és Szász Csilla I.I. üzleteknek az édességcsomagokért, a Pizza Baloghnak a finom pizzákért, a Sarmasági Polgármesteri Hivatalnak, hogy helyszínt biztosított a Művelődési Házban, a Sarmasági Ifjúsági Tanács képviselőinek és a helyi tanácsosoknak, akik megnézték az előadásunkat és támogatták a rendezvényt, az Elisabeth Étteremnek, ugyanakkor a szülőknek is a bizalmukért és támogatásukért. Hála és köszönet jár Keresztes Ágnesnek, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat színművésznőjének a befektetett munkáért, az áradó szeretetért, a végtelen türelemért, amit felénk tanúsított. Izgatottan várjuk a tavaszra tervezett újabb tábort, a következő lépést a színjátszás világában.

a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum negyedikes és ötödikes diákjai