Mon. Jun 24th, 2024

Első házként elfogadta a szenátus a hiteltörlesztések időszakos felfüggesztéséről szóló törvényt

Első házként elfogadta keddi ülésén a szenátus a hiteltörlesztések időszakos felfüggesztésére vonatkozó javaslatot.

A szenátus által elfogadott tervezet értelmében a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások enyhítése érdekében minden vállalkozás és magánszemély számára, kérésre felfüggesztik a banki hitelek és kamatok törlesztését 2020 végéig. Az RMDSZ javaslatára nemcsak a kis- és középvállalkozásokat, hanem minden céget és magánszemélyt érint az intézkedés.

Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség által megfogalmazott és a költségvetési bizottság által felvállalt módosítások arra vonatkoznak, hogy a moratórium idejére nem számolhatnak fel kamatot a bankok. A tervezet eredetileg szeptember végéig adott volna haladékot, amit az RMDSZ javaslatára év végéig kitoltak, így a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak esélyük lesz a szükségállapot okozta válsághelyzetből kilábalni – hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora, a felsőház költségvetési bizottságának tagja.

Tánczos Barna elmondta: ,,a tervezet eredetileg csak a kis- és középvállalkozásokra vonatkozott volna, a szövetség javaslatára az előírások mindenkire vonatkoznak.”

A tervezet azt is előírja, hogy minden kényszervégrehajtás, ingatlanlefoglalás és bármiféle elkobzás a moratórium hatálya alá esik és 2020. december 31-éig felfüggeszthető.

A szenátus első házként szavazott a javaslatról, a végső döntés a képviselőházé.

agerpres.ro