Thu. Apr 18th, 2024

Szociális védelmi intézkedéseket tartalmazó tervezetet fogadott el első házként a szenátus

Első házként elfogadott keddi ülésén a szenátus egy PSD által javasolt törvénytervezetet, amely szociális védelmi intézkedéseket ír elő a koronavírus-járvány idejére.

A tervezet a 2003/53-as törvényt (munkatörvénykönyv) módosítja. A javaslatot 91 szenátor támogatta, 27 ellene szavazott és 12-en tartózkodtak.

A törvénymódosításban szereplő intézkedések a COVID-19 járvány által leginkább sújtott rétegen segítenének: azokon, akik elveszítették munkahelyüket, vagy fennáll annak veszélye, hogy munka nélkül maradnak.

A javaslat értelmében azoknak, akiknek szükségállapot miatt ideiglenesen megszűnik a munkaviszonyuk vagy szünetel a munkahelyi tevékenységük, az állami társadalombiztosítási alapból biztosítják az alapfizetésük 75%-ának megfelelő összeget a szükségállapot vagy ostromállapot teljes ideje alatt.

A javaslat a munkanélküliekre is vonatkozik, akik munkanélküli-segélyt kapnak. Az ő esetükben három hónappal hosszabbítják meg a segély folyósításának időtartamát.

A PNL nem szavazta meg a tervezetet, arra hivatkozva, hogy ezek az intézkedések veszélybe sodorják a társadalombiztosítási büdzsét. Az USR ugyancsak erre hivatkozta szintén bejelentette, hogy tartózkodni fog a szavazáskor.

A tervezet azt is magában foglalja, hogy 2020-ban, az egyéni munkaszerződés szükségállapot miatti felfüggesztésének vagy a tevékenység ideiglenes szüneteltetésének ideje alatt, amíg az alkalmazott a bér 75%-ának megfelelő pótlékot kapja, maximum 90 napig mentesül a társadalombiztosítási járulékok fizetése alól.

A szenátus első fórumként szavazott, a végső döntés a képviselőházé.

agerpres.ro