Thu. Jun 8th, 2023

Magyar oktatási kérdésekről is tárgyaltak a Szilágy megyei MKT-ülésen

Szilágy megye magyarlakta településein méltóságteljesen szervezték meg a nemzeti ünnepi rendezvényeket, március 15-én szép számban mozdult meg a szilágysági magyarság – hangzott el az RMDSZ Megyei Küldöttek Tanácsának hétvégi, Zilahon tartott ülésén.

Megyeszerte megteltek a kultúrotthonok, sikeres és minőségi előadások voltak, a fiatalok lelkesen szerepeltek. Mindez azt bizonyítja, hogy a magyarság kimutatja tiszteletét, megbecsülését a hősök iránt. Az ilyen jellegű rendezvények nevelnek és közösséget formálnak. A gyermekek pedig soha nem fogják elfeledni, hogy egykoron teltház előtt, vastapssal jutalmazva léphettek fel. Még az eső sem állította meg az ünneplőket, mindvégig helyt álltak, és fejet hajtottak a hősök emléke előtt – összegezték az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján szervezett eseményeket.

Seres Dénes, Szilágy megye RMDSZ-es parlamenti képviselője elmondta, hogy a szövetség egy országos kampány keretében megyeszerte tájékoztatókat, találkozókat tart a választókkal. Ahogy a gazdatalálkozón és a vállalkozók fórumán is elhangzott, sok pályázati lehetőség van. Ezekkel élni kell, mert általuk fejleszteni lehet.

Az oktatási törvénytervezetről is szó esett

Faluvégi Ervin, Szilágy megye főtanfelügyelő-helyettese ismertette: 300 taulónál kevesebbel is megőrizheti egy iskola a jogi személyiségét, külön vezetőséggel, ha a településen nincs más tanintézmény, vagy ha a kisebbségek nyelvén működő oktatási intézmény. A vezetőségi tanács szintjén előrelépés történt, eddig, ahol kisebbségiek voltak, csak egy magyar tanár vett részt a vezetőségi tanácsban, most ez kibővült, egy magyar szülő is jelen lehet, és a középiskolákban, amelyekben 18 év fölötti diákok vannak, őket is képviselheti valaki.

Az MKT ülésről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Magyar-oktatasi-kerdesekrol-is-targyaltak-a-Szilagy-megyei-MK-ulesen honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.