Thu. Apr 18th, 2024

,,Eddig sok minden megvalósult, de még van mit tenni az elkövetkezendő időszakban is”

Múlt hét péntektől, mióta Florin Florian, Szilágy megye prefektusa lemondott, Végh Sándor alprefektus látja el a prefektusi teendőket, amíg az új prefektust kine­vezik. A jelenlegi feladatkör nem jelent számára kihívást, mert évek óta ismeri a tisztséggel járó feladatokat, hatásköröket, minden problémát ismer, minden teendő­­vel napirendi szinten van, hiszen jelenleg második al­pre­fektusi mandátumát tölti, de volt már prefektus és szenátor is….

Felújítják a megyeszékházat
Az alprefektus jelenlegi mandátumának egyik kihívása az intézmény által megnyert európai pályázat kivitelezése, ami a megyeszékház teljes felújítását jelenti több mint 6 millió euró értékben. Az országban ez az egyedüli prefektusi intézmény, ami ilyen pályázatot nyert. Ez azt jelenti, hogy a felújítás értékének 85%-a európai forrásból, 15%-a pedig kormány-hozzájárulásból van. Az épületet 1970-ben adták át, azóta az intézményen néhány nyílászárócserén kívül nem történt felújítás.
„Az épületben több mint nyolc intézmény működött: a prefektusi hivatal, a megyei önkormányzat, a megyei statisztikai hivatal, az útlevél- és hajtási igazolvány osztály, továbbá kisebb intézmények, amelyek átköltöztek más épületekbe, hogy az építő zavartalanul tudja végezni a munkálatokat. A megyeszékházat teljesen felújítják, kezdve a tetőszerkezettől, amit a május 28-ai jég 80%-ban szétvert, ezért szükséges a cserép-, illetve a nyílászárócsere, teljes hőszigetelés, fűtésrendszer és villanyhálózat kicserélése. Jelen pillanatban a szerződés a kivitelezővel alá van írva, december 2-tól az épületet átadtuk, és ettől a pillanattól kezdve másfél év áll a munkálatokat végző cég rendelkezésére, hogy a felújítást befejezze. Ha minden a terv szerint halad, akkor a működési költségek a jelenlegihez képest 30%-ra csökkennek, és a város főterén egy modern intézmény lesz” – mondta Végh Sándor….”

Az alprefektussal készült teljes beszélgetést az e heti Szilágyságban olvashatják.