Sat. Dec 2nd, 2023

Decentralizál a közigazgatási minisztérium, jelentette be Cseke Attila

A közigazgatás decentralizációját helyezte kilátásba a szaktárca prioritásaként Cseke Attila. A miniszter a sepsiszentgyörgyi Tamás Sándor megyei tanácselnökkel és Antal Árpád polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a sport- és ifjúsági minisztérium alárendeltségébe tartozó ifjúsági táborokat az önkormányzatok alárendeltségébe helyezi át.

A fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter hozzátette: prioritásként kezeli a közintézmények az állampolgárhoz legközelebb működő szerkezeteinek megerősítését is. Mint ismeretes, intézményreformot jelentett be: az Országos Építési Felügyelőség regionális szintjét szünteti meg, megerősítve ezzel a felügyelőség megyei struktúráját.

A sajtóeseményen Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: „Cseke Attila fejlesztési miniszterre úgy tekintünk, mint a kormány reformer miniszterére, aki képes arra, hogy fontos reformokat elindítson. Ezt tette egészségügyi miniszterként és ezt teszi most fejlesztési miniszterként is már az első időszakban konkrét lépéseket téve a közigazgatás decentralizációja, az ország modernizációja érdekében.”

Cseke Attila továbbá a bölcsődeépítési programról elmondta: már készen vannak a látványtervek, idén beindítják az építkezést. „2021-es igényekhez mért látványterveket készített a minisztérium, és a hatályos rendelkezéseken is módosítani fogunk. Csak úgy lehet modern bölcsőderendszert építeni, ha a törvényeket is ennek a célnak rendeljük alá” – mondta el. Románia ma az EU utolsó helyén van a három év alatti gyermekek számára biztosított bölcsődei helyek számát tekintve, a szükségeshez képest nem éri el a 4%-ot sem, míg az első helyen Dánia áll 70 százalékkal.

rmdsz.ro