Sun. Dec 3rd, 2023

Novák Eduárd: A jelenlegi sportoktatási rendszer hiányos; nagy változások következnek

A jelenlegi sportoktatási rendszer hiányos, és az elkövetkező időszakban nagy változások lesznek – jelentette ki vasárnap Novák Eduárd ifjúsági és spotminiszter.

Novák kifejtette, hogy beszélt Sorin Cîmpeanu tanügyminiszterrel, és az elkövetkező időszakban nagy változtatásokat fognak hozni. A sportklubokat is fel kell frissíteni, minden edzőnek legalább 20-30 gyereket kell edzenie. Az ifjúsági és sportminisztérium finanszírozza ezeket a klubokat, de pontos célkitűzések is kellenek, amelyeket meg kell valósítani, mutatott rá Novák a Székelyföldi Jégkorong Akadémia új, fedett jégpályájának átadásán, amelynek több mint 1 millió eurós projektjét a magyarországi kormány finanszírozta.

,,Szeretném, ha minden párt támogatná a romániai sportstratégiát, mivel a sport jelenti az egyik legfontosabb tényezőt az új generációk nevelésében. Semmi különlegeset nem kell feltalálnunk. Úgy gondolom, hogy vannak erőforrások. Nagyon sok olyan sport van, amely fontos kellene hogy legyen számunkra” – mutatott rá Novák.

A sportminiszter reményét fejezte ki, hogy sor kerül a marosvásárhelyi fedett jégpálya befejezésére is, amelynek építése évek óta zajlik, és ugyanakkor jégpályák fognak épülni az ország többi nagyvárosaiban is. Azt szeretné, ha a jégkorong mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázást is űzhetnék a gyerekek. Ha az elkövetkező 4-8 évben minden nagyvárosban sikerülne felépíteni egy korcsolyapályát, véleménye szerint az elsők között lenne Románia Európában mind a jégkorong, mind a rövidpályás gyorskorcsolyázás területén.

agerpres.ro