Mon. Jul 22nd, 2024

Dancă: A kormány sürgősségi rendelettel módosította a 2018/114-es rendeletet

Sürgősségi rendelettel fogadta el a kormány a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet bizonyos előírásainak módosítását a költségvetési törvény megfelelő alkalmazásának lehetővé tétele érdekében, jelentette be hétfő este Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

A sürgősségi rendelet előírja többek között a közméltóságok járandóságának és a büntetőpont értékének a befagyasztását (ezek értéke nem nő a minimálbér növekedése nyomán, hanem a 2019. decemberi szinten marad), illetve a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyeitanács-elnököknek és -alelnököknek különnyugdíjat biztosító törvényi rendelkezés gyakorlatba ültetésének elhalasztását 2021. január 1-ig.

A közintézmények alkalmazottainak járó pótlékok értéke szintén a decemberi szinten marad.

Dancă leszögezte azonban, hogy a jogszabályba nem került be a nyugdíj és az állami fizetés halmozását tiltó előírás, mivel ebben az ügyben várják az alkotmánybíróság döntését.

A rendelet törli azon előírásokat is, amelyek a szociális tőke megemelésére kötelezték a magánnyugdíjalap-kezelő cégeket, megszünteti az ideiglenes áthelyezéseket a versenyszférából a közszférába, illetve az energetikai cégekre kivetett 2%-os pluszadót is, mondta Dancă.

A Fejlesztési és Beruházási Alap megszűnik, mihelyt az ennek keretében elkezdett aktív szerződések határideje lejár, fűzte hozzá a kancellária vezetője.

agerpres.ro