Wed. Jul 24th, 2024

Cselekvési Tervet fogadtak el a Fenntartható Fejlődési Stratégia megvalósítására

A szerdai kormányülésen elfogadták a Románia Országos Fenntartható Fejlődési Stratégia 2030 (SNDDR 2030) kiegészítéséről szóló kormányhatározat-tervezetet. Ez a jogszabály jóváhagyja az Országos Cselekvési Tervet, amely az Agenda 2030 célkitűzéseivel és az EU stratégiai dokumentumaival összhangban irányítja a Stratégia végrehajtását az összes ágazati politikában 2022-2030 között.

Amikor elkezdtük az Országos Fenntartható Fejlődési Stratégia felülvizsgálatát, az volt a célunk, hogy elkerüljünk egy újabb, megvalósításra nem kerülő stratégia kidolgozását. Ennek érdekében koherens elképzeléssel és nagy elszántsággal fogtunk neki a munkának. Most elindíthatjuk az Akciótervet, amely kiegészíti az általunk kialakított intézményi kereteket. Fenntartható fejlődésről beszélünk, egy olyan összetett területről, ahol elengedhetetlen a koordináció minden szinten. Most különösen kiemelkedik azoknak az intézményi eszközöknek a szerepe, amelyeket sikerült eddig megteremtenünk. Az általunk végzett koordinációs munka nem könnyű, de sikerült jól megszerveznünk a dolgokat, és működőképes hálózatot kialakítani minden társadalmi struktúra képviselőivel. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vettek ebben a folyamatban, és kérem őket, hogy továbbra is tartsanak velünk, mert cselekvésre és kitartásra van szükségünk. 2030 most kezdődik” – mondta Borbély László.

Az akcióterv 4 témára koncentrál:

  1. A fejlesztési irányítási keret megerősítése és kiterjesztése;
  2. A SNDDR 2030 megvalósításának támogatása a fenntartható fejlődésre vonatkozó oktatási programok és képzések által;
  3. A Fenntartható Fejlődés alapelveinek és értékeinek népszerűsítése;
  4. Az SNDDR 2030 megvalósításának nyomon követése és értékelése.

A kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya a SNDDR 2030 végrehajtását elősegítő tevékenységek nemzeti szintű koordinálásáért felelős állami hatóság.

A SNDDR 2030 végrehajtására vonatkozó Cselekvési Terv megvalósítását az Európai Szociális Alap finanszírozza az Adminisztratív Kapacitás 2014-2020 Operatív Programon keresztül.

Az akcióterv megtekinthető ezen a linken.