Wed. Jul 24th, 2024

Cseke Attila: tovább egyszerűsítjük az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök engedélyeztetését

Miniszteri rendeletben módosította Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter azt a jogszabályt, amely az építkezés biztonságát szolgáló szakemberek engedélyeztetéséről rendelkezik.

„Szakemberhiány van, ezért a minisztérium által eddig foganatosított intézkedések mellett tovább egyszerűsítjük az engedélyeztetési rendszert. Digitális beiratkozást biztosítunk a versenyvizsgára, rövidítjük a beiratkozási időt 45 napról 30 napra, a fellebbezési lehetőséget pedig több ideig, 45 napig biztosítjuk” – nyilatkozta az RMDSZ-es szaktárcavezető.

A miniszter elmondta, továbbra is hat nagyvárosban lehet versenyvizsgázni, nem csak a fővárosban, hanem Kolozsváron, Brassóban, Temesváron, Jászvásáron és Konstancán is, egyszerűsítik az engedély meghosszabbításának procedúráját, és tisztázták a szaktanácsadók és ellenőrök hatásköreit azokban az esetekben, ahol átfedéseket észlelt a szaktárca. Ilyen például a tűzvédelem vagy a víz- és szennyvízhálózatok kiépítésének ellenőrzése.

Cseke Attila emlékeztetett: a minisztérium egy korábbi intézkedésével megszüntette az építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök egyeduralmát, és 2021 végén rekordszámban, ezren jelentkeztek az új szabályozás mentén szervezett versenyvizsgára.