Tue. Jul 16th, 2024

Cseke Attila: a helyi közösségeket szolgáló fejlesztések folytatását biztosítja a fejlesztési minisztérium

Kérvényezhetik az önkormányzatok a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) első szakaszában finanszírozott beruházások kivitelezési határidejének meghosszabbítását – hívta fel a figyelmet Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: amennyiben a beruházást nem fejezték be és adták át, illetve amennyiben elkezdték a kivitelezést, és legalább egy elszámolási kérést benyújtott az önkormányzat a fejlesztési szaktárcának, az önkormányzat írásban kérheti a minisztériumtól, 2022. december 31-ig, a kivitelezés határidejének két évre szóló meghosszabbítását.

Ezáltal biztosítjuk a helyi közösségeket szolgáló, a települések fejlődését szolgáló beruházások folytatását” – mutatott rá az RMDSZ-es miniszter.A minisztérium intézkedése 661 beruházást érint, és a szaktárca azt ajánlja, hogy az önkormányzatok az év vége helyett legkésőbb november végéig nyújtsák be a kérést. Így lehetőség lesz a kérések elbírálására, a határidő meghosszabbítására és a szükséges szerződéskiegészítés megkötésére év végéig, hiszen a 2015-ben finanszírozást nyert beruházások kivitelezési határideje december 31-én lejár, hangsúlyozta Cseke Attila. Kérés hiányában a határidő meghosszabbítására nincs lehetőség, ugyanakkor azok a beruházások, amelyek esetén a munkálat nem kezdődött el, vagyis az önkormányzat nem nyújtott be egyetlen elszámolási kérést sem a szaktárcához, nem kaphatnak haladékot. 59 ilyen beruházás van a 661 között – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.