Wed. Jul 24th, 2024

Zilah metropoliszövezetére is kiterjesztenék a városi tömegközlekedést

A zilahi tömegközlekedés korszerűsítéséről, bővítéséről tanácskozott a héten a helyi városvezetőség a Transurbis tömegközlekedési vállalat vezetőjével és a közszállítási metropolisz övezet képviselőivel.

A tervek szerint a zilahi tömegközlekedési vállalat járatokat indítana a várostól 6 km-re lévő Cigányi, a 12 km-re lévő Magyarkecel, a 10 km-re lévő Nyirsid és a 10 km-re lévő Haraklány községbe, illetve azok néhány településére. Ahhoz, hogy ez kivitelezhetővé váljon, újabb tömegközlekedési eszközökre lenne szükség – ismertette Fazakas Miklós alpolgármester. Jelenleg az üzemeltető 66 autóbusszal, mikrobusszal rendelkezik, amiből 20 elektromos busz, de a közlekedési igények kielégítésére mintegy 75 autóbuszra és mikrobuszra lenne szükség.

Zilah önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) révén pénteken újabb húsz elektromos busz finanszírozására nyújtott be pályázatot, továbbá a zilahi önkormányzat a metropolisz-egyesület nevében 15 kisbuszt igényel, és a közeljövőben a Regionális Operatív Program (POR) által további öt autóbuszt és ugyanennyi kisbuszt vásárolna, hogy biztosítsa a működéshez szükséges eszközállományt.

Az ülésen jelenlévők egyetértettek abban, hogy a városi tömegközlekedési szolgáltatást bővíteni kell, további környezetkímélő, elektromos buszokra van szükség, hogy 2024-re a Transurbis járatai eljuthassanak az említett községekbe, viszont ehhez újabb egyeztetésekre lesz szükség a jövőben – mondta az alpolgármester.

A fejlesztésről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Zilah-metropoliszovezetere-is-kiterjesztenek-a-varosi-tomegkozlekedest honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.