Sun. Jun 26th, 2022

Báthory- és Petőfi-emlékév: kettős ünnepet ültek Szilágysomlyón

A Báthory István Alapítvány elnöksége és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Szilágysomlyó és környéke péntek délután a szilágysomlyói EMKE Magyar Házban kulturális estet tartott a Báthory Alapítvány fennállásának 30 éves évfordulója, a Báthory Emlékév 2021+1 és Petőfi 200 alkalmából.

A rendezvény egyik apropója a város jeles szülöttéhez, Báthory István erdélyi fejedelemhez és lengyel királyhoz kötődik, akinek életeseményei és rendelkezései többszörösen is összefonódnak a májussal – mondta Kovács Zoltán, az alapítvány elnöke. „A város híres szülöttjét 1571. május 25-én a gyulafehérvári országgyűlés Erdély második fejedelmének választotta, 1576. május 1-jén a krakkói Wavelben letette a királyi esküt, királlyá koronázták, 1581. május 12-én pedig kiadta azt a kiváltságlevelet, amely által Kolozsváron egyetemet alapíthatott. A fejedelem emléke, tevékenységeinek mai napig érvényes hatása lehetővé teszi számunkra, hogy a tavalyi nagyszabású eseménysorozatot, a Báthory Emlékév 2021-t kiegészíthessük a 2021+1 évvel” – emelte ki az elnök.

Mindezek jegyében a nyírbátori dr. Báthori Gábor hadtörténész, főmuzeológus, főiskolai docens Az ecsedi Báthoryak címmel előadást tartott, hogy a hallgatóság ne csak a Bárthoryak szilágysomlyói, hanem az ecsedi ágát is megismerhesse.

A kulturális rendezvényről részletesen a https://maszol.ro/kultura/Bathory-es-Petofi-emlekev-kettos-unnepet-ultek-Szilagysomlyon honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.