Sun. Jun 26th, 2022

Új antológiát mutattak be: ismét megtartották a Költészet Tavasza Fesztivált Zilahon

A kultúra, az irodalom kedvelői kétnapos rendezvénysorozaton vehettek részt, a hétvégén Zilahon megtartott XX. Költészet Tavasza Nemzetközi Fesztiválon.

Péntek délelőtt rendhagyó irodalomórát tartottak a meghívott költők részvételével a zilahi tanintézményekben, délután Zalai Antal budapesti hegedűművész koncertje nyitotta meg a költők hagyományos találkozóját a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ Porolissum termében.

A nemzetközi fesztivál programjában képzőművészeti kiállítás is szerepelt, amelyen a Fehér megyei Torockón 2021-ben megtartott művészi-művészeti alkotói szimpóziumon részt vevő aradi és magyarországi vendégfestők alkotásait tekinthették meg a jelenlévők. A szimpóziumot akkor a Szilágy Megyei Kulturális és Művészeti Központ szervezte a Székelykő alatti faluban – a művészeti megközelítés erre a kiemelkedő helyi motívumra, a hegyre összpontosított.

Erdély hét csodájának egyikeként elismert Torockó falu és hegye turistákat vonz az ország minden részéből és külföldről, valamint egy híres könnyűzenei fesztivált is (Double Rise) itt tartanak meg. A falu házainak többsége különösen értékes történelmi műemlék, és vonzó a vizuális esztétikára edzett szemnek. A kiállításon Dabóczi Géza, Horváth Levente, László Dániel, Rózsa Róbert, Starmüller Géza, Szabó Attila, Tóth Timea és Vára-Váncza Edit olaj- és akriltechnikával készült festményeit láthatták az érdeklődők. Ezt követően a magyar és román költők hagyományos találkozóján bemutatták a Primăvara Poeziei – XX – A Költészet Tavasza című kétnyelvű antológia kötetet. …

A kulturális rendezvényről részletesen a https://maszol.ro/kultura/Uj-antologiat-mutattak-be-ismet-megtartottak-a-Kolteszet-Tavasza-Fesztivalt-Zilahon honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.