Sun. Dec 10th, 2023

A bűncselekmények áldozatainak védelméről és számítógép vásárlási támogatásról is fogadott el jogszabályt a kormány

A bűncselekmények áldozatainak védelméről és számítógép vásárlási támogatásról is fogadott el jogszabályt szerdai ülésén a kormány – közölte a Victoria palotában tartott sajtóértekezletén Nelu Barbu kormányszóvivő.

A bűncselekmények áldozatainak védelméről szóló 2004/211-es törvényt tulajdonképpen a vonatkozó európai uniós irányelvek átültetésével módosították, amely így lehetővé teszi gyakorlatilag minden bűncselekmény áldozatának, hogy hozzáférjen bizonyos szolgáltatásokhoz, például érzelmi vagy pszichológiai támogatáshoz, tájékoztatáshoz, tanácsadáshoz, az áldozatok jogainak ismertetéséhez, tanácsadáshoz a másodlagos viktimizáció vagy megfélemlítés és bosszúállás kockázata tekintetétben – magyarázta a szóvivő.

Barbu elmondta azt is: a kormány néhány módosítással elfogadta a miniszterek tavaly kidolgozott magatartási kódexét.
A kormány határozatot hozott arról, hogy egy bizonyos jövedelemszint alatt élő, legfeljebb 26 éves tanulók vagy diákok, 200 eurós támogatásban részesülnek, amelyet számítógép vásárlásra költhetnek. A 2004 óta megszakítás nélkül futó programban eddig több mint 300 ezren jutottak kedvezményesen személyi számítógéphez – nyilatkozta a kormányülés végén Ecaterina Andronescu oktatási tárcavezető. Számítások szerint idén mintegy tízezren élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A kormány arról is döntött, hogy azok a tanárok, akik az elmúlt hat-hét esztendőben a rendes tanári állásokra kiírt versenyvizsgán elérték a 7-es általánost, megtarthatják állásukat abban az esetben, ha az iskola vezetőtanácsa a következő tanévben is meghirdeti azt. Ez nem jelenti azt, hogy a tanár végleges állást kapott az intézményben, hanem azt, hogy amíg létezik az illető katedra, meghosszabbítható az óraadó tanár szerződése – magyarázta az oktatási miniszter.

agerpres.ro