Wed. Jul 24th, 2024

Az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló rendelet március 31-ig hatályban marad

Jövő év március 31-ig hatályban marad az energiaárakat korlátozó és kompenzáló rendelkezések – jelentette ki a szerdai kormányülés utáni sajtónyilatkozatában az energiaügyi miniszter.

Virgil Popescu közölte, hogy többletadót készül kiróni a kormány az energiaellátási láncok összes szereplőjére. ‘Jelenleg csak az energiatermelőknek kell nagyobb adót fizetniük (…). Nem értem, miért kellene egy közvetítőnek néhány százalékos jutaléknál többet keresnie, hiszen csak kereskedik az energiával, egyebet nem tesz. (…). Nem normális, hogy egyesek nagyon magas profitot termeljenek mások pénzéből’ – jelentette ki a tárcavezető.

A miniszter kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az energiaellátási láncok szereplőinek többletadóztatása hatályba lépne-e már szeptember elsejétől. Azt mondta, hogy az adókat nem az energiaügyi tárca, hanem a pénzügyminisztérium és az Országos Energia-szabályozási Ügynökség (ANRE) szabja meg.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló sürgősségi rendelet változatlan formában hatályban marad jövő év március 31-ig, a polgároknak nem kell aggódniuk a téli energiaszámlák miatt. Ugyanakkor a kormány már idén ősszel kidolgozza azt az eljárást, amellyel megóvja lakosságot az energiadrágulástól a március 31. utáni időszakban is – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az ANRE számításai szerint 16 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló rendelet alkalmazása. ‘Bármekkora is lesz az összeg, ki fogjuk fizetni’ – szögezte le.