Fri. Jul 12th, 2024

Mozgalmas nyarat zártunk a sarmasági kastélyban

A sarmasági Kultúrközpont (kastély) a nyár folyamán megtelt élettel, gyerekzsivallyal, érdeklődő tekintetekkel és huncut mosolyokkal. Július 5 és augusztus 18 között szerveztük meg a „Vakációs foglalkozások a kastélyban” programsorozatunkat.

Hihetetlen, hogy máris lezárult egy újabb fejezet az életünkben, gyorsan elszaladt ez a másfél hónap, amelyet a gyerekekkel tölthettünk. Ez idő alatt nemcsak új ismeretekkel, élményekkel gazdagodtunk, hanem új barátságok is születtek és bátran állíthatom, hogy számunkra is egytől-egyig, minden gyerek a szívünkhöz nőtt.

A legutóbbi alkalomtól eltérően, amely 2019-ben volt, némi változtatást vezettünk be, ebben az évben két korcsoport szerint osztottuk el a gyerekeket, az óvodáskorúakat minden pénteken kísérő jelenlétével vártuk, illetve a 6-12 év közötti gyerekeket heti két alkalommal, kedden és csütörtökön.

Hosszú tervezési folyamaton mentünk keresztül, hiszen igyekeztünk arra törekedni, hogy izgalmas, játékos, érdekes programokat találjunk ki a gyerekeknek, de ezek mellett szerettük volna tudástárukat is bővíteni néhány új információval. A foglalkozások nagy része az újrahasznosítás különböző formáiról szólt, amellyel költséghatékonyan tudtunk dolgozni, de a legfontosabb, az az, hogy ezzel megtanultuk, hogy ha valami régi nem  kell rögtön eldobni, hanem felruházhatjuk egy teljesen új és használható funkcióval is.

Minden nap egy adott témára épült: készítettünk élménynaplót, amelybe a gyerekek az egész nyári élményeiket, érzéseiket, megőrizni kívánt emlékeiket beleírhatják; hulladékgyűjtő tárolókat készítettünk, melyek segítségével megtanultuk, hogyan kell szelektíven gyűjtenünk a háztartási hulladékot; használt pólóból készítettünk tornazsákot; együtt felfedeztük, hogy a wc papír gurigának számtalan újrahasznosítható módja lehet; közös szülinapot tartottunk, ahol minden jelenlévő ünnepelt volt; végigjártuk a búza útját, majd elvetettük saját kis búzaszemeinket, amelynek végigkövethettük a növekedését; megismerkedtünk a földrészekkel; kvíz napot tartottunk; majd ezt követően nem csak agytekervényeinket mozgattuk meg, hanem testünket is a sportnap alkalmával; de volt még arcfestés is, társasjáték nap és kincskeresés is. Vendégeink voltak, Gál Zsolt méhész segítségével nagyon hasznos információkat tudtunk meg úgy a méhekről, mint a méhészkedés mibenlétéről. Az egészségnapon a Bona Planta látogatott el hozzánk aszalmányaikkal.

Programjaink által igyekeztünk minél több csoportos feladatot adni a gyerekeknek, hogy ezzel is segítsük kialakítani azt a képességüket, hogy együtt tudjanak dolgozni, megtanulják elfogadni egymás véleményét még akkor is, ha az szöges ellentéte a sajátjukénak. Másrészt, ha egy közösséghez szeretnénk tartozni, akkor annak minden tagjához megértéssel, elfogadással és tisztelettel kell tudnunk fordulni.

Bízunk benne, hogy maradandó élményekkel, hasznos tudással gazdagodtak a gyerekek, amelyeket a későbbiekben fel is tudnak használni a mindennapi életben. Számunkra ez egy csodás időszak volt, mi is rengeteg élménnyel gazdagodtunk, reméljük, hogy lesz még alkalmunk ebben a közösségben együtt lenni.

 Ezúton szeretném megköszönni a Sarmasági Polgármesteri Hivatalnak és az RMDSZ sarmasági Szervezetének örökös támogatását, köszönöm a szülőknek a felénk nyújtott bizalmukat és segítségüket, és nem utolsó sorban köszönöm a gyerekeknek, hogy kíváncsiságukkal, lelkesedésükkel és szeretetükkel bearanyozták mindennapjainkat. Hálásan köszönjük Gál Zsolt méhésznek, a Bona Planta csapatának a kóstolókat és a bemutatót, illetve köszönjük Szász Katalinnak is, hogy a zárónap alkalmával biztosította számunkra az ugrálóvárat.

Továbbá köszönök minden biztató, jó szót, amelyeket kaptunk, bátoritóan hatottak, mert így tudtuk, hogy jó úton haladunk. Köszönök minden nemű segítséget és támogatást!

Szeretném külön megköszönni kolléganőimnek, Ballai Erzsébetnek és Kocsis-Feri Zsuzsannának, hogy a legjobb partnerek és társak voltak mindenben, nélkülük nem sikerült volna.

Székely Anetta