Mon. Oct 2nd, 2023

Az ANOSR nem ért egyet a kormánynak az egyetemisták ingyenes utazását korlátozó szándékával

Bírálta hétfőn az Egyetemista Szervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) a kormány arra vonatkozó szándékát, hogy korlátozza a diákok ingyenes utazásainak a számát a vasúton.

,,Florin Cîţu kormányfő arról tájékoztatott ma (hétfő – szerk. megj.), hogy a 2021-es állami kiadások korlátozása érdekében fontolóra veszik az egyetemisták utazására biztosított támogatás csökkentését” – írja a szövetség közleményében, felszólítva ugyanakkor a kormányt, hogy azonnal tegyen le eme szándék gyakorlatba ültetéséről.

Az ANOSR emlékeztet, hogy az egyetemisták 2017. február elsejétől kezdődően ingyen és korlátlanul utazhatnak a vonatok másodosztályán. Ez az intézkedés hozzásegítette a hátrányos helyzetű társadalmi-gazdasági helyzetben levő diákokat tanulmányaik befejezéséhez, növelte a diákok mobilitását, lehetőséget teremtve számukra, hogy minél több tapasztalatcserén, a különböző egyetemi központokban megszervezett művészeti, kulturális, tudományos és sportrendezvényeken vegyenek részt – írják a szövetség képviselői.

A diákok ingyenes utazását biztosító intézkedés ,,a Román Vasúttársaságot (CFR) és a magán vasúttársaságokat is hozzásegíti beruházási kapacitásuk növeléséhez”, mutat rá az egyetemisták szervezete.

agerpres.ro