Sat. Sep 26th, 2020

A törvény előírja, mégsincs a községek iskoláiban egészségügyi személyzet, aki elvégezné az előírt triázst

Kevés az a polgármester, aki annyira szívügyének tekinti a tanügyet, a diákok helyzetét, hogy azok minőségi oktatásban részesüljenek és modern iskolában tanuljanak, mint Boncidai Csaba Szilágyperecsen polgármestere.

A tanügy körül kialakult kaotikus helyzet arra késztette, hogy választ találjon néhány felmerülő problémára, mint például a községi iskolák orvosi személyzetének a hiánya, ugyanis a törvény előírja, hogy a gyerek számára biztosítani kell az orvosi felügyeletet, de jelen esetben a községekben nincs ki ellenőrizze majd a diákok egészségi állapotát. Hogy ne érje felkészületlenül a tanévkezdés, hétfőn felkereste a főtanfelügyelőt, a főtanfelügyelő-helyettest, a prefektust, alprefektust, akik keddre kerekasztal megbeszélésre hívták a polgármestert, hogy az illetékesekkel együtt megvitassák a kérdéses ügyeket.

Kedden a megbeszélésen részt vett a prefektus, az alprefektus, a prefektus tanácsadója, az egészségügyi pénztár elnöke és a közegészségügyi igazgatóság (DSP) elnöke. Boncidai Csaba polgármester elmondta, a törvény előírja az egészségügyi személyzet biztosítását az oktatási intézményekben, de sajnos a városokon – Zsibón, Zilahon, Szilágysomlyón és Szilágycsehben – kívül, egy községben sincs ez biztosítva, még ott sem, ahol középiskolák vannak: Kraszna, Sarmaság.

A tanácskozás alatt arra az elhatározásra jutottak, hogy az alprefektus és a prefektúra jogi osztálya nyomdokolja ki azt a törvényes keretet, mely alapján, azok az önkormányzatok, akik szerződtetni tudnának asszisztenseket megtehessék, de hogy az egészségügyi személyzetet ki koordinálná, a családorvos vagy a városi, szerződtetett orvosok, nem lehet tudni.
A problémára viszont iskolakezdésig nem lehet megoldást találni, mert ahhoz, hogy a hivatalok szerződtetni tudjanak, módosítani kellene a községi személyzeti táblát.

Megkérdeztem a polgármestert, mi késztette arra, hogy faltörő kosként, elöl járjon az ügyben. Elmondta: férj vagyok, apa, keresztyén, polgármester és a Községi Polgármesterek Szilágy Megyei Szövetségének elnöke.

– Az az elképzelésem, nem csak városon, hanem falun is lehet élni, és semmilyen törvény nem írja azt elő, hogy a város felsőbbrendűbb a vidékhez viszonyítva. Azt akarom elérni, hogy vidéken is legyen olyan életszínvonal, ahol a fiatalokat meg tudjuk őrizni.

Mivel a tanügy a nemzetünk, a létünk fontossága, a jövőnk záloga, természetes, hogy az elsőbbségek közt szerepel. Az a legelszomorítóbb, hogy a községi polgármesterek kell mozgósítsák az állami intézményeket, hogy megoldások szülessenek, és ha a DSP nem tudja megoldani, azt jelenti, hogy mi, közigazgatási egységek kell a kezünkbe vegyük a problémát, és megoldást találjunk rá. Jó lett volna, ha a nyár folyamán alkalmaztak volna egészségügyi személyzetet, ugyanis, két egészségügyi posztliceális iskola működik a megyében, ezekben 30-40-en végeznek évente, tehát lett volna kit, és most nem lennénk ebben a bizonytalanságban” – hangsúlyozta a polgármester.

Kulcsár Mária