Tue. Mar 5th, 2024

A Tanulók Országos Tanácsa tiltakozik a próba-képességvizsgák megszervezési módja ellen

Bírálta hétfőn a Tanulók Országos Tanácsa a nyolcadik osztályosok próba-képességvizsgája, valamint a próbaérettségik megszervezésének módját, és azt tanácsolják a tanulóknak, hogy ne töltsék ki a vizsgaíveket.

,,Üresen adjuk be a lapokat, mert a próbavizsgák nem a készségeinket mérik fel, csak a felhalmozott ismeretanyagot. Nem a kritikai gondolkodásra való képességünket értékelik ki, csak az osztályteremben tollbamondott ismeretek reprodukálásának képességét”. – olvasható a Tanulók Országos Tanácsa (CNE) által az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

A szervezet szerint a próbavizsgák mára ‘a minisztérium kísérletévé’ váltak, tiltakozásképpen azt javasolják a tanulóknak, hogy ne töltsék ki a tesztlapokat.

,,Üresen adjuk be a lapot, mert tisztában vagyunk vele, hogy a minisztérium kísérleti nyulaknak használ minket, egy diagrammhoz szükséges számadatoknak” – írják a diákok, akik szerint indokolatlan a hetedik osztályosoknak próba-képességvizsgát tartani.

A tanulók tiltakozására a tanügyminisztérium úgy reagált, hogy az idei próba-képességvizsga és a próbaérettségi megszervezésére vonatkozó miniszteri rendelet kibocsátása előtt tanácskoztak a tanulók, szülők és tanárok képviselőivel, és a megkérdezettek zöme egyetértett a minisztérium javaslataival, mert azok a diákok érdekeit szolgálják.

Az oktatási tárca felidézi válaszában, hogy 2018-ban a próba-képességvizsgára beiratkozott 150.603 tanuló közül mindössze 55.080-nak sikerült megírnia az ötöst matematikából, román nyelv és irodalomból pedig 31.440-en nem érték el az átmenő jegyet. Ezek az eredmények azt igazolják, hogy minden érintettnek nagyobb erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy a képességvizsgán javuljon a tanulók teljesítménye – teszi hozzá a szaktárca.

www.agerpres.ro