Mon. Dec 11th, 2023

A szilágysági kisdiákok átvehették a magyar állam iskolakezdést támogató ösztöndíját

Összesen 411 szilágysági magyar előkészítő osztályos kisiskolás vehette át a magyar kormány támogatását. A szilágysági Magyar Iskolaválasztási Program gálaműsorát Szilágysomlyón tartották a római katolikus gyülekezeti házban.

A jeles eseményen részt vett többek között dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, Galik Gábor kabinetfőnök, Daróczi László és Kolozsi Kilián kormánytisztviselő, a Rákóczi Szövetség részéről dr. Petrovay László igazgató és munkatársai, valamint Seres Dénes parlamenti képviselő, Kovács Irénke szenátor és Kovács Zoltán, a Báthory István Általános Iskola igazgatója, a Rákóczi Szövetség és az RMPSZ Szilágy megyei elnöke.

Teltház fogadta a vendégeket a gyülekezeti házban. A rendezvényen Kovács Zoltán elmondta, ettől a tanévtől Szilágy megye is bekapcsolódhatott abba a nagy körforgásba, amely az iskolakezdő kisdiákokat és szüleiket szólítja meg. Ennek a kezdeményezésnek az első állomását, az iskolatáskák kiosztását, várakozással tele fogadták az iskolába készülő gyermekek. Az értékes ajándékokat féltő gonddal vették át, s mosolygó tekintetekkel büszkélkedtek vele egymásnak.

Seres Dénes parlamenti képviselő beszédében megköszönte a magyar kormánynak és a Rákóczi Szövetségnek a támogatást, hogy a szülőket arra buzdítják, hogy magyar osztályba írassák gyermekeiket. „Az anyaország számára lényeges a magyarság megmaradása, ami egy nagyon fontos tényező itt a Kárpát-medencébe. Hozzátette, a Szilágyságban éltetik a magyarságot, a magyar kultúrát. Ezt kell nekünk megtartani, és ebben segít az anyaország, a magyar kormány, hogy megmaradhassunk annak, aminek születtünk, és tovább vigyük azt, amit örököltünk. Nagyon szép örökségünk van Erdélyben, amit tovább kell adni a jövő generációnak, és nemzedékről nemzedékre kell építkezni”.

Az eseményről részletesen a https://maszol.ro/belfold/A-szilagysagi-kisdiakok-atvehettek-a-magyar-allam-iskolakezdest-tamogato-osztondijat honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.