Mon. Dec 11th, 2023

Tíz éves születésnapját ünnepelte az RMDSZ Krasznai Nőszervezete

Fotó: Vékás Albert

Megalakulásának, illetve fennállásának tíz éves évfordulóját ünnepelte az RMDSZ Krasznai Nőszervezete november 16-án délután 18 órától a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A közel 150 meghívottal együtt ünnepelt az RMDSZ Szilágy megyei Nőszervezetének részéről Kovács Irénke elnök, Simonfi Mária ügyvezető elnök, Marina Ida volt elnök, valamint Seres Dénes képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke.

Gál Ilona, az esemény házigazdája már öt éve áll a helyi nőszervezet élén és koordinálja, igazgatja, egyengeti a csapat munkáját. Rövid beszámolójában összegezte mindazt, amit az indulás óta sikerült megvalósítani. Annak idején egy Karácsonyi jótékonysági vásárral debütáltak, amit sorban követtek a különböző karitatív rendezvények, párkapcsolati szemináriumok, kokárdakészítő műhelyek, Húsvéti Zsongások, Szilva fesztiválok, családi majálisok, gyermeknapok, Sorsfordító Nők, Idősek világnapja, továbbá közös képzések a budapesti Iharos Népművészeti Egyesülettel. Ma már nincs olyan helyi rendezvény, esemény, ahol ne szorgoskodnának. „Rengeteg munka, sok szép élmény, megható pillanatok, közösségi esemény van ebben a tíz évben, ami megerősít bennünket abban a tudatban, hogy nőnek lenni, nőkért dolgozni jó dolog.”- foglalta össze beszámolóját Gál Ilona elnök, megköszönve minden nőnek, aki az elmúlt tíz évben csatlakozott a nőszervezethez és besegített abban, hogy céljaikat megvalósítsák.

Bogya Anna nagyon fiatalon, de tele lendülettel és tenni akarással ott volt, amikor a Krasznai RMDSZ Nőszervezete megalakult. Öt éven át elnöki tisztséget is betöltött. Kreatív ötleteivel, terveivel feldobta a találkozásokat. Mindig kitalált valami újat, amit meg kellett valósítani, ami összehozta, összekovácsolta a szervezetben tevékenykedő lányokat, nőket. „Hisszük, hogy a közösségi érdek szolgálata nemcsak a jelen pillanatban, hanem a jövő generációi számára is építőkővé válik, és mi ebben kell, hogy példát mutassunk. Legyen ez a jubileum egy emlékeztető arra, hogy képesek vagyunk nagy dolgokra, amikor összefogunk és elkötelezetten szolgáljuk a közösségünket” – mondta.

Kovács Irénke elnök, szenátor nagy szeretettel gratulált és köszönetet mondott a hölgyeknek a sok-sok sikeres rendezvényért, áldozatos munkáért, az akkori és mostani vezetőségnek, továbbá Seres Dénes elnöknek a mindenkori támogatásáért. Elmondta, hogy a tíz év alatt Szilágy megyében harminc nőszervezet alakult, ami sok mindent elárul. „Erős nőszervezeteink vannak, melyek közül a krasznai az élen jár. Példamutató a munka, amit itt végeznek. Egyetlen társadalom sem engedheti meg magának, hogy ne használja fel fele potenciálját, – hangsúlyozta az elnökasszony -, és mi itt Szilágy megyében bebizonyítottuk, hogy felhasználtuk a nőkben rejlő lehetőségeket, számíthatunk a nőkre és értékeljük őket.” VégezetülMargaret Thatcher szavait idézte: „Ha azt akarod, hogy beszéljenek valamiről, kérj meg rá egy férfit, ha azt, hogy valamit megcsináljanak, akkor egy nőt.”

Seres Dénes képviselő soha nem rejtette véka alá, hogy az RMDSZ-ben a nőkre igenis nagy szükség van, és az, amit tesznek fontos a közösségeink számára. ,,A nők odafigyelnek a gyermekeinkre, családjainkra, a hagyományőrzésre, mindenre, ami nekünk lehet, hogy elkerüli a figyelmünket.” – emelte ki a női szerepek fontosságát az elöljáró, hozzátéve, hogy csakis összefogással, közös munkával tudunk olyan dolgokat elérni, ami hasznára válik a közösségnek.

Kovács István RMDSZ-es polgármester a nőszervezet megalakulása óta, akkor még lelkipásztori minőségben fej fej mellett közösen dolgozott, összedolgozott az RMDSZ Krasznai Nőszervezettel, azóta is kölcsönösen segítik és támogatják egymást. Elmondta: A nőszervezet nálunk bizonyságát adja, hogy az egész közösségünkért szolgálnak és jótékonykodnak. Az, hogy mi itt Szilágy megyében és Krasznán kiváltságos helyzetben vagyunk, az azért van, mert Isten tenyerén hordoz minket, és minél inkább, minél többen felismerjük ezt a kegyelmet, éspedig, hogy megfelelően használjuk tálentumainkat, annál többen tudunk szolgálni önzetlenül közösségünkért, szolgálni egymásért, Krasznáért.” A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a nőszervezet sikereihez és egy-egy szál virággal köszöntötte a nőszervezet tagjait, közöttük a két legidősebb hölgyet is, Szabó Klárát és Bogya Erzsébetet.

A születésnap hangulatos vacsorával, kötetlen beszélgetéssel, közös fényképnézegetéssel ért véget. Minden jelenlévő ajándékba kapott egy vászonszatyrot, benne egy munkafüzetet, amit a nőszervezet a nyáron készített a pedagógusokkal és az Iharos Népművészeti Egyesülettel. Minden finomságért, ami az asztalokra került a nőszervezet tagjainak férjei, társai feleltek, akik nemcsak ma, hanem rendszeresen részt szoktak vállalni a munkában. A felszolgálást a Krasznai Ifjúsági Tanács (KIT) vállalta.

Isten éltessen sokáig, RMDSZ Krasznai Nőszervezet!

Oláh Tünde