Tue. Jul 16th, 2024

A Szilágyságban is megünnepelték az RMPSZ fennállásának 30 évét

Szilágysági pedagógusokat köszöntöttek, díjaztak a hétvégén Zilahon, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége fennállásának 30. évfordulójának alkalmából. Átadták az Ezüstgyopár díjat, illetve olyan személyiségeket, pedagógusokat tüntettek ki, akik az elmúlt 30 évben a szilágysági magyar nyelvű oktatás minőségének javításán és megtartásán dolgoztak.  

„A nap különlegessége egyrészt abban rejlik, hogy a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége fennállásának 30 éves jubileumát ünnepelhetjük területi szinten, másrészt abban, hogy olyan kitűnő pedagógusokat díjazhatunk, akik a Szövetség alapító tagjai voltak, vagy akik ma is aktív tagok, s kiváló munkájukkal hozzájárulnak az RMPSZ fennmaradásához, hatékony működéséhez, hiszen Németh Lászlóval együtt vallják: »Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját, szép vigyázattal, csendben csiszoljam kristályba!«” – hangzott el a megnyitón.

Váradi Hunor és Lugosi Zsuzsa konferálók kiemelték, a 21. század fájó, ijesztő, rengeteg kérdést felvető, mondhatnánk úgy is, hogy embert próbáló idejében a pedagógus szerepe is folyamatosan átértékelődik. A világjárványt, a háború kiváltotta rettegést megélt közösségeinkben a pedagógusok, a tanügyben dolgozó értelmiségiek kötelessége az lett, hogy a bizonytalanságokat, félelmeket termékeny talajjá változtassák, erőt kovácsoljanak belőlük, s önnevelésük eszközeként tekintsenek mindarra, ami kihívásként, ismeretlen helyzetként a mindennapi munkájukat megnehezítheti. Teszik mindezt annak a makacs és optimista hitnek a birtokában, hogy egy gyerek, egy tanár, egy toll és egy könyv meg tudja változtatni a világot. Az ünnepség a Ioan Sima Művészeti Líceum VI. osztályos tanulójának, Lupșe Tudor hegedűjátékával kezdődött.

A rendezvény házigazdája, Seres Dénes parlamenti képviselő ünnepi beszédében elmondta, rendhagyó ez a találkozó, mert bár az elmúlt évek folyamán sokszor és rendszeresen találkozott, konzultált, beszélgetett a pedagógusokkal, és mindvégig együtt keresték az utat a magyar oktatás fejlesztése, a magyar nyelv ápolása, az ifjúság nevelése érdekében, hogy a legtöbbet, a legjobbat lehessen elérni e téren, ilyen formában, ilyen nagy létszámban csak most találkoznak először. Közös céljuk, hogy mindannak érvényt szerezzenek, amit az elmúlt években elterveztek. Véleménye szerint az értelmiség iránymutató, útmutató kell hogy legyen, követendő példa a közösségnek.

A rendezvényről részletesen a https://maszol.ro/belfold/A-Szilagysagban-is-megunnepeltek-az-RMPSZ-fennallasanak-30-evet honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.