Tue. Jul 16th, 2024

Erdélyi és Partiumi Borverseny

Kifejezetten erdélyi és partiumi borászoknak, pincészeteknek szervez borversenyt Ópáloson, Balla Géza Pincészetében az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete. A rangos megmérettetésre a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi munkatársain keresztül is benevezhetik palackozott tételeiket a termelők.

Első alkalommal szervezi meg Erdély és Partium legnagyobb borversenyét az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete. A megmérettetést 2022. június 24-én, Ópáloson, Balla Géza Pincészetében tartják. A rendezvény a borok megmérettetésén túl az erdélyi, partiumi borászok szakmai találkozójára is jó alkalmat kínál. A bírálatot neves szakértők és erdélyi borászok végzik a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a más szakmai szervezetek részvételével.

A versenyre nevezett borminták begyűjtésében – partnerszervezetként – a Partiumi Falugazdász Hálózat is rész vesz. Egyesületünk munkatársai közül Szilágy megyében Sütő Attila (0735-500.322) falugazdász fogadja a június 24-i, erdélyi borversenyre nevező termelők bormintáit.

A nevezés feltételei gyanánt a szervezők leszögezik: a nevezett minta csak palackos bor lehet, címkével ellátva, mely tartalmazza a termelő vagy a borászat nevét, a fajtát, az évjáratot és a jelleget (száraz, félszáraz, stb). A nevezéshez tételenként 3 palack bort kérnek, a nevezési díj tételenként 20 lej. A szervezők arra kérik a jelentkezőket, hogy a címkén vagy a nevezési lapon külön tüntessék fel, amennyiben a versenyre nevezett borminta hordó- vagy tankmintának számít. A nevezés határideje 2022 június 20, ám a logisztika időigényessége miatt azokat a termelőket, borászokat, akik a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársaink keresztül neveznek a versenyre, arra kérjük, hogy mintáikat legkésőbb június 17-ig, péntekig juttassák el a térségi falugazdászhoz.

Az Erdélyi és Partiumi Borverseny célja, hogy a termelők egyre jobb minőségű bort állítsanak elő. Ennek érdekében a résztvevők valós visszajelzést kapnak a benevezett tételekről, illetve útmutatást az esetleges hibák és problémák kiküszöbölésének módjáról.

Sütő Attila